Hoe nu verder met de Formule 1? Mogelijk pas in juni weer een race

Print
Hoe nu verder met de Formule 1? Mogelijk pas in juni weer een race

Afbeelding: ANP

Nu de Grand Prix van Australië vanwege het coronavirus is geschrapt, duikt de vraag op: hoe nu verder met de Formule 1? Een seizoenstart begin juni in Azerbeidzjan is plotseling niet denkbeeldig.

Met duizenden stonden ze al voor de poorten, de Australische racefanaten die geen seconde van het spektakel in Albert Park wilden missen. Maar ze moesten nog even wachten, heette het. Terwijl op de achtergrond het gebulder van de Formule 1-tweezitter van oud-Minardi-teambaas Paul Stoddart de trommelvliezen teisterde, mochten alleen teamleden en geaccrediteerde media het terrein op.

Al te veel activiteit was er niet. Al snel werd duidelijk dat iedereen in afwachting was van een mededeling. Die kwam er kort na tien uur, net na middernacht in Nederland: de Grand Prix van Australië gaat niet door vanwege het coronavirus.

Lees ook: Formule 1 werkt aan nieuwe kalender voor dit jaar

McLaren

Echt verrassend was die melding niet. De avond ervoor testte een van de McLaren-teamleden positief op het virus dat de wereld momenteel in zijn greep houdt en trok de renstal zich al terug van deelname. In de nachtelijke uren vergaderden de teambazen, de FIA en de organisatie over de ontstane situatie. Daarbij kwam verdeeldheid aan het licht.

Naast McLaren wilden ook Mercedes, Renault, Ferrari en Haas niet rijden. Red Bull Racing, Alpha Tauri, Alfa Romeo, Racing Point en Williams wilden wel van start gaan, maar na inmenging van Mercedes trokken de twee laatstgenoemde teams zich ook terug. Daarop werd duidelijk dat een Grand Prix geen optie meer was, waarna de gezondheidsminister van de staat Victoria, waartoe Melbourne behoort, het laatste zetje gaf door te verklaren dat hij geen bezoekers zou toelaten op het circuit.

Lees ook: Max Verstappen over afgelasting GP Australië: ‘Jammer voor de fans, maar dit is uiteindelijk de juiste beslissing’

Quarantaine

De laatste dagen nam de druk op de organisatie steeds verder toe om de race af te blazen. Waar begin van de week nog niets aan de hand leek, escaleerde de kwestie toen woensdag teamleden van McLaren en Haas uit voorzorg in quarantaine werden geplaatst en donderdagavond bleek dat een McLaren-lid positief was bevonden en er aan de hand daarvan nog eens veertien McLaren-medewerkers twee weken lang in quarantaine moeten. Een paar uur eerder had Lewis Hamilton zijn verbazing uitgesproken dat het Formule 1-leger überhaupt was neergestreken in Melbourne. „De hele sportwereld staat op zijn kop en wij doen alsof er niets aan de hand is”, wakkerde de wereldkampioen het vuurtje aan.

Toch bleef het besluit van de FIA om de race te schrappen lang uit. Pas twee uur voordat de eerste vrije training zou beginnen, kwam het hoge woord eruit. Formule 1-topman Chase Carey, die eerder deze week in Vietnam was om de situatie aldaar te bekijken, ging gisteren in op het langdurige uitstel.

„De situatie kan snel veranderen. Vier dagen geleden zag de wereld er heel anders uit. Niet alleen hier, maar ook in de Verenigde Staten bijvoorbeeld.” Dat het lange wachten louter een financiële achtergrond had, zoals Hamilton suggereerde, ontkende Carey. „Als cash echt king was, hadden we deze beslissing niet genomen.”

Zandvoort?

De vraag is: hoe nu verder? Want volgende week staat de Grand Prix van Bahrein al op het programma, waarvan bekend is dat er geen publiek welkom is. Twee weken later volgt de primeur in Vietnam, dat enorm strenge toelatingseisen stelt waardoor de halve paddock gedwongen zou zijn eerst 14 dagen in quarantaine te gaan. De GP van China, gepland voor 19 april, is vanwege het coronavirus al uitgesteld. Carey wil nog niets kwijt over de komende races, maar duidelijk is dat de kans uiterst klein is dat er nog voor de maand mei geracet wordt. „We hebben ons nu volledig gericht op de ontwikkelingen hier in Melbourne. Over de rest van de Formule 1-kalender hebben we het later.”

Op papier lijkt de Grand Prix van Nederland op 3 mei de eerste serieuze optie om de draad weer op te pakken, maar gezien de snel veranderende situatie rond het coronavirus in ons land is het nog maar de vraag of er over zes weken minder strenge richtlijnen gelden dan nu. Een Grand Prix in Zandvoort zonder publiek lijkt een onhaalbare kaart.

Omdat ook Spanje met grote problemen kampt en Monaco zijn status van veilig onderkomen geen geweld zal willen aandoen, is de kans groot dat het Formule 1-seizoen pas op 7 juni in Baku (Azerbeidzjan) van start gaat. Waarbij de maand augustus, met drie vrije weekends, kan worden gebruikt om enkele races in te halen.

„We gaan dat pas in een later stadium bekijken”, aldus Carey. „Want de situatie verandert per minuut. Het is lastig zinnige dingen te zeggen over de toekomst. Het kan zo weer achterhaald zijn.”