Doorgang vergaderingen Provinciale Staten leidt tot zorg politici

Print
Doorgang vergaderingen Provinciale Staten leidt tot zorg politici

Afbeelding: PETER SCHOLS

Maastricht / Itteren -

Bezorgdheid op het gouvernement vrijdagochtend, waar ondanks de strenge coronamaatregelen in het hele land het politieke debat niet wordt stilgelegd. SP, PVV en PvdA vinden dit onverantwoord.

Bij de vergaderingen van Provinciale Staten mag tot het eind van de maand geen publiek aanwezig zijn. Alle niet-noodzakelijke onderwerpen worden van de agenda gehaald en verplaatst naar april en mei. Commissievergaderingen verhuizen naar de grote vergaderzaal van het gouvernement, waar genoeg ruimte is om wat extra afstand van elkaar te nemen.

Toch gaan de maatregelen die gouverneur Theo Bovens vrijdagochtend aankondigde een aantal partijen lang niet ver genoeg. „Ik vraag me af wat er zo dringend en urgent is dat wij moeten vergaderen. Besluiten die op de agenda staan, hebben niks met de crisissituatie te maken”, zei SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg. „De provincies Noord-Brabant, Flevoland en Utrecht en de Eerste Kamer volgen het landelijk advies van thuiswerken op en vergaderen niet. Waarom moeten wij zo nodig stoer willen doen?”

Thuis

Aan de oproep om ook met lichte verkoudheidsklachten thuis te blijven, hebben verschillende Statenleden gehoor gegeven. Zo zitten de fractievoorzitters van de twee grootste partijen - CDA en Forum voor Democratie - en van Partij voor de Dieren op het moment thuis. „Ik vraag me af of hier nog wel sprake is van een democratisch proces”, aldus Aleida Berghorst van PvdA. „Woordvoerders van een aantal belangrijke onderwerpen mogen vandaag niet komen”, zei René Claassen, fractievoorzitter van de PVV. „Wij zijn daarom niet volledig voorbereid en kunnen het politieke proces niet ten volste uitvoeren. Ik kan niet waarderen hoe dit nu gaat.”

Gedeputeerde Andy Dritty was ondanks een vervelende hoest toch naar het gouvernement gekomen om een van zijn dossiers toe te lichten, wat her en der tot scheve gezichten leidde. „Ik heb regelmatig last van een vervelend kuchje”, verontschuldigde hij zich. „Ik heb een arts geconsulteerd en zal de vergadering alleen bijwonen tijdens mijn onderwerp.”

Openbaarheid

Gouverneur Bovens: „Dat het een gehandicapte situatie is, ben ik met u eens. Maar dat wil niet zeggen dat we het politieke proces niet moeten laten doorgaan. Als we telefonisch of schriftelijk gaan vergaderen, komt de openbaarheid in het geding.” Of de plenaire besluitvormende vergaderingen eind maart en begin april doorgaan, wordt op een later moment besloten. Deze brengen al gauw honderd mensen - politici en ambtenaren - op de been. Bovens nam alvast een schot voor de boeg: „Het signaal aan de samenleving, dat wij andere regels zouden hanteren dan geadviseerd wordt, wil ik niet voor mijn rekening nemen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen