Grands Prix in Bahrein en Vietnam uitgesteld door coronavirus, F1 vreest ook voor Zandvoort

Print
Grands Prix in Bahrein en Vietnam uitgesteld door coronavirus, F1 vreest ook voor Zandvoort

Afbeelding: EPA

Na de Grands Prix van Australië en China zijn ook de races in Bahrein en Vietnam tot nader order afgelast. De debuutrace in Hanoi stond gepland voor 5 april, terwijl de Formule 1-race in Bahrein op 22 maart verreden zou worden. Nieuwe besmettingsgevallen van corona zorgden afgelopen dagen voor onrust. Vrijdag kwam het besluit de grand prix uit te stellen.

Daardoor valt er nu een gapend gat in de Formule 1-kalender. De Formule 1 zegt te verwachten dat het kampioenschap eind mei zou kunnen beginnen. Dat zou betekenen dat ook Zandvoort (op 3 mei) niet doorgaat. De wereldmotorsportfederatie FIA zegt in een eigen persbericht te hopen dat het F1-seizoen juist in Zandvoort weer verder gaat.

Lees ook: Hoe nu verder met de Formule 1? Mogelijk pas in juni weer een race

Voor alles geannuleerde races geldt officieel dat er gezocht gaat worden naar een nieuwe datum. In de praktijk zal dat niet meevallen, de kalender zit bomvol.

Vietnam leek de afgelopen tijd gerust op het doorgaan van de inaugurele race. Drie weken lang kwamen er in het land geen nieuwe besmette gevallen aan het licht. Maar vrijdag bleek een stewardess van Vietnam Airlines het coronavirus te hebben. Daarna volgden meer besmettingen, vooral in Hanoi, al vallen de getallen naar Europese begrippen nog altijd erg mee. Wel had het land de visumprocedure voor acht Europese landen eerder deze week opgeschorst, waaronder Frankrijk, Spanje, Finland en het Verenigd Koninkrijk.

‘Blijf veilig’

Vlak voor de eerste training van de Grand Prix van Melbourne had de organisatie van de Formule 1 en de race in Australië de knoop doorgehakt: de openingsrace van dit seizoen gaat niet door. De oorzaak was uiteraard het coronavirus waarvoor de Formule 1 niet immuun blijkt. Bij een teamlid van McLaren was het virus namelijk vastgesteld. ,,Als één team wegvalt, moeten we niet starten”, zei Max Verstappen. ,,Dat zou oneerlijk zijn.

Natuurlijk is hij teleurgesteld, maar de coureur van Red Bull heeft ook begrip voor het besluit om de openingsrace van de Formule 1 in Australië ‘last minute’ af te gelasten. ,,We keken allemaal uit naar de start van het seizoen 2020”, schrijft Verstappen op Instagram. ,,Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar we begrijpen allemaal dat dit uiteindelijk de juiste beslissing was. Ik vind het jammer voor al de fans en iedereen die hierbij betrokken is. Blijf veilig.”

Lees ook: Max Verstappen over afgelasting GP Australië: ‘Jammer voor de fans, maar dit is uiteindelijk de juiste beslissing’