Heemkunde krijgt portret van ‘invloedrijkste persoon uit Meijelse geschiedenis’

Print
Heemkunde krijgt portret van ‘invloedrijkste persoon uit Meijelse geschiedenis’

Jan Truijen op portret Afbeelding: Heemkunde Medelo Meijel

Meijel -

Heemkundevereniging Medelo uit Meijel komt in het bezit van een portret van voormalig burgemeester Jan Truijen. Zijn achterkleinzoon Pieter schenkt het schilderij uit 1917 aan de vereniging.

Truijen droeg de bijnaam ‘boerenkoning’, omdat hij mede aan de wieg stond van de Boerenleenbank en allerlei boerenkoepels. Daarnaast had hij zelf verschillende boerenbedrijven. Tussen 1895 en 1913 was hij burgemeester van Meijel. Medelo spreekt daarom van „de meest invloedrijke persoon in de Meijelse geschiedenis”.

Het portret was in het bezit van achterkleinzoon Pieter Truijen, die tegenwoordig in Noorwegen woont. Hij schenkt de schildering aan Medelo omdat hij vindt dat het portret terug moet keren naar de plek van herkomst. Het portret is geschilderd door de Brabantse kunstenaar Jan Kruysen. Het bestuur van Medelo is van plan het portret dinsdag 24 maart te presenteren, maar houdt nog een slag om de arm vanwege alle coronaperikelen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen