Auto-industrie lijdt onder gevolgen coronacrisis: Fiat en Lamborghini leggen fabrieken stil

Print
Auto-industrie lijdt onder gevolgen coronacrisis: Fiat en Lamborghini leggen fabrieken stil

Bij de Volkswagenfabriek in het Duitse Zwickau wordt gewerkt aan elektrische modellen. Afbeelding: EPA

De internationale auto-industrie wordt flink geraakt door het coronavirus. Volkswagen, de grootste autofabrikant ter wereld, zag de wereldwijde verkopen afgelopen maand met een kwart dalen. Fiat en Lamborghini hebben al fabrieken stilgelegd.

De wereldwijde verkoop van de Volkswagen Groep was in februari 24,6 procent minder dan in dezelfde maand een jaar geleden. In China verkocht Volkswagen zelfs bijna driekwart (74 procent) minder auto’s. Het concern wijt deze daling aan de crisis door het coronavirus. Cijfers over de maand maart, waarin het virus zich nog veel verder over de wereld verspreidde, heeft Volkswagen nog niet bekendgemaakt. Het concern verwacht dat de situatie zich halverwege dit jaar zal stabiliseren.

Niet alleen de handel, ook steeds meer autofabrieken komen in de problemen. Fiat Chrysler Automobiles (FCA) maakte woensdag bekend vier autofabrieken in Italië stil te leggen. De fabrikant zei hiermee de verspreiding van het coronavirus tegen te willen gaan. Ook zou de werkvloer worden aangepast, opdat fabrieksarbeiders voortaan op grotere afstand van elkaar kunnen werken. Een fabriek van Lamborgini is inmiddels ook gestopt met de productie.

In Zuid-Korea kwam de productie van Hyundai’s in Ulsan stil te liggen, door een tekort aan onderdelen. Hetzelfde overkwam Nissan in Japan en een fabriek van Fiat in Servië. Marktanalisten verwachten dat vanaf volgende week nog veel meer autofabrieken, overal ter wereld, stil komen te liggen door een gebrek aan onderdelen. Maar ook de sterk dalende markt zal autofabrikanten dwingen om hun productie terug te schroeven.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen