Wekenlang geen bezoek meer in verpleeghuizen Zuyderland

Print
Wekenlang geen bezoek meer in verpleeghuizen Zuyderland

Afbeelding: Hollandse Hoogte

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Alle 1300 bewoners van de dertien verpleeghuislocaties van Zuyderland mogen geen bezoek meer ontvangen. Dat gebeurt om verdere coronabesmetting tegen te gaan. De maatregel duurt zeker enkele weken.

„Het is een ontzettend moeilijk besluit geweest om te nemen”, zegt bestuurder Roel Goffin. „Maar het kan echt niet anders. Het coronavirus verspreidt zich nu zo snel en onvoorspelbaar, dat we deze keuze moeten maken voor de veiligheid van onze bewoners.”

Lees ook: Niet meer op bezoek in verpleeghuis: ‘Het is verschrikkelijk’

De familie van de bewoners is telefonisch geïnformeerd. „Er is begrip, maar natuurlijk ook verdriet. Het is ook niet niks om je dierbare niet te kunnen zien, juist in deze periode waarin mensen ongerust en bang zijn.” De Zuid-Limburgse verpleeghuizen gaan onder meer skype inzetten om contact toch mogelijk te maken.

Uitzondering

Voor mensen wier gezondheid snel verslechtert, wordt een uitzondering gemaakt. Ook bij de twee hospices van Zuyderland geldt het bezoekverbod niet. Bij de verpleeghuizen waar coronapatiënten verblijven, geldt een opnamestop. Dagbesteding is op alle locaties stilgelegd. De bewoners moeten zoveel mogelijk op hun kamer blijven.

In twee van de verpleeghuizen van Zuyderland, Hoogstaete in Sittard en Glana in Geleen, is bij bewoners corona vastgesteld. Bij Hoogstaete zijn inmiddels 22 bewoners besmet geraakt, van wie er twee zijn overleden. Drie bewoners liggen in het ziekenhuis. Bij Glana is één bewoonster besmet. De testresultaten van 28 medebewoners zijn nog niet binnen. Bij drie andere locaties van Zuyderland zijn bewoners die ziekteverschijnselen vertonen getest, het vermoeden is dat ook hier corona het verpleeghuis is binnengekomen.

Van buiten

De besmetting van de bewoonster van Glana heeft de medewerkers verrast, zegt Goffin, omdat zij geen typische coronaklachten had. „Ze hoestte niet, had geen luchtwegklachten, maar wel koorts. Omdat ze bij Hoogstaete was geweest, hebben we toch getest.” Juist het gegeven dat het ziektebeeld niet eenduidig is, maakt het virus moeilijk te herkennen en in te dammen. „De besmetting komt bovendien altijd van buiten. We gaan niet langer afwachten, maar nu álles aanpakken wat we in preventieve zin kunnen doen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen