Wekenlang geen bezoek meer in verpleeghuizen Zuyderland

Print
Wekenlang geen bezoek meer in verpleeghuizen Zuyderland

Afbeelding: Hollandse Hoogte

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Alle 1300 bewoners van de dertien verpleeghuislocaties van Zuyderland mogen geen bezoek meer ontvangen. Dat gebeurt om verdere coronabesmetting tegen te gaan. De maatregel duurt zeker enkele weken.

„Het is een ontzettend moeilijk besluit geweest om te nemen”, zegt bestuurder Roel Goffin. „Maar het kan echt niet anders. Het coronavirus verspreidt zich nu zo snel en onvoorspelbaar, dat we deze keuze moeten maken voor de veiligheid van onze bewoners.”

Lees ook: Niet meer op bezoek in verpleeghuis: ‘Het is verschrikkelijk’

De familie van de bewoners is telefonisch geïnformeerd. „Er is begrip, maar natuurlijk ook verdriet. Het is ook niet niks om je dierbare niet te kunnen zien, juist in deze periode waarin mensen ongerust en bang zijn.” De Zuid-Limburgse verpleeghuizen gaan onder meer skype inzetten om contact toch mogelijk te maken.

Uitzondering

Voor mensen wier gezondheid snel verslechtert, wordt een uitzondering gemaakt. Ook bij de twee hospices van Zuyderland geldt het bezoekverbod niet. Bij de verpleeghuizen waar coronapatiënten verblijven, geldt een opnamestop. Dagbesteding is op alle locaties stilgelegd. De bewoners moeten zoveel mogelijk op hun kamer blijven.

In twee van de verpleeghuizen van Zuyderland, Hoogstaete in Sittard en Glana in Geleen, is bij bewoners corona vastgesteld. Bij Hoogstaete zijn inmiddels 22 bewoners besmet geraakt, van wie er twee zijn overleden. Drie bewoners liggen in het ziekenhuis. Bij Glana is één bewoonster besmet. De testresultaten van 28 medebewoners zijn nog niet binnen. Bij drie andere locaties van Zuyderland zijn bewoners die ziekteverschijnselen vertonen getest, het vermoeden is dat ook hier corona het verpleeghuis is binnengekomen.

Van buiten

De besmetting van de bewoonster van Glana heeft de medewerkers verrast, zegt Goffin, omdat zij geen typische coronaklachten had. „Ze hoestte niet, had geen luchtwegklachten, maar wel koorts. Omdat ze bij Hoogstaete was geweest, hebben we toch getest.” Juist het gegeven dat het ziektebeeld niet eenduidig is, maakt het virus moeilijk te herkennen en in te dammen. „De besmetting komt bovendien altijd van buiten. We gaan niet langer afwachten, maar nu álles aanpakken wat we in preventieve zin kunnen doen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen