Wielrenners en publiek in Glanerbrook trotseren advies

Print
Wielrenners en publiek in Glanerbrook trotseren advies

Onder toeziend oog van een handvol toeschouwers draaien 37 renners hun rondjes op de wielerbaan van Geleen. Afbeelding: Ermindo Armino

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Cadier en Keer / Oirsbeek -

Een wedstrijd zaterdag 14 maart op de wielerbaan van Geleen valt met 37 renners en 20 toeschouwers binnen de norm van het RIVM om evenementen te verbieden. De organisatie trotseert het advies van de wielerbond.

37 wielrenners draaiden zaterdagochtend 14 maart rondjes over de wielerbaan op sportcomplex Glanerbrook, onder toeziend oog van circa twintig toeschouwers. De trainingswedstrijd voor de categorieën jeugd, 40- en 40+, gaat vergezeld van een aangenaam lentezonnetje.

De wieleractiviteit in Geleen vormt een uitzondering in een weekend waarin vrijwel elk evenement is afgelast. Organisator Michel van Dijke staat als wedstrijdleider bij de finishlijn. „Ik heb nergens zien staan dat de KNWU het verbiedt. Het staat dus iedereen vrij, ook leden van de KNWU, om deel te nemen.”

De wielerbond volgt de richtlijn van het RIVM dat evenementen verbiedt met meer dan 100 mensen. Daarnaast volgt de bond het advies van sportkoepel NOC*NSF om alle sportevenementen af te gelasten tot en met 31 maart. Van Dijke: „Met ons aantal blijven wij ruimschoots binnen de norm.”

Lees ook: Renners rijden ‘gewoon’ hun rondjes op wielerbaan Geleen

De toeschouwers, hooguit twintig in getal, hebben alle ruimte langs de boarding van de wielerbaan. Roger en Diane Schreurs uit Cadier en Keer kijken naar de verrichtingen van zoon Sem. Vader Roger vindt het moeilijk om in te schatten of het wel of niet verstandig is dat er gefietst wordt ondanks het advies van de KNWU. „Dit kan volgens mij geen kwaad. Als het hier stampvol zou staan, dan was het een ander verhaal.”

Moeder Diane is uitgesprokener. „Er wordt al zoveel afgelast. Sem zit op voetbal bij vv Keer. Daar gaan zelfs de trainingen niet meer door. En als straks ook de scholen nog dichtgaan, zitten ze helemaal binnen.” Roger vult haar aan: „Een goede conditie is goed voor de weerstand.”

Wielertalent Raül Rademakers (20) wordt ook wel ‘het beest van Oirsbeek’ genoemd. Hij grijpt de ‘adrenaline-kick’ van een minikoers met beide handen aan. „Alles is afgelast, begrijpelijk. Bij grote koersen drommen mensen samen bij de friettent, maar dit is anders. Ik wil competitie, dat is beter voor me dan in mijn uppie trainen. ”

Richard en Godelieve de Roeck reizen al vijf jaar vanuit de regio Antwerpen naar Geleen om hun 33-jarige zoon Kevin te zien koersen. Richard: „Hij oefent hier zomer en winter. In België kan hij niet meer koersen, alles is daar gedaan.” Over corona: „Ik laat het afgaan. Ge kunt er toch niks aan doen.” Zijn vrouw Godelieve: „Hoe het verder gaat, dat kan niemand voorspellen.”

Wedstrijdleider Van Dijke meldt de renners via de geluidsinstallatie dat de ‘neutralisatie’ bijna is afgelopen. Dan tegen de verslaggever: „We nemen even pauze, en starten op 31 maart met het zomerschema. Mits er geen gekke dingen gebeuren.” Die ‘gekke dingen’ zijn er een dag later. Vanwege nieuwe maatregelen van het kabinet houdt wielerbaan Geleen tot 6 april geen wieleractiviteiten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen