Willem-Alexander en Máxima ontmoetten Indonesische ministers die getest worden

Print
Willem-Alexander en Máxima ontmoetten Indonesische ministers die getest worden

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn tijdens hun staatsbezoek in Indonesië in contact geweest met twee Indonesische ministers die getest worden op corona. Afbeelding: ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op de laatste dag van hun staatsbezoek in Indonesië ontmoetingen met twee Indonesische ministers gehad die momenteel worden getest op corona. Dat wordt bevestigd door ingewijden aan het ANP.

De twee ministers zijn collega’s van de Indonesische minister van Transport Budi Karya Sumadi bij wie het virus is vastgesteld. De bewindsman had afgelopen week een ontmoeting met zijn Nederlandse ambtgenoot minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Zij gaat zelf twee weken in zelfisolatie.

Lees al het nieuws over het coronavirus

Richtlijnen

„Het koninklijk paar volgt de richtlijnen van het RIVM”, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten, wat betekent dat ze niet getest worden omdat ze niet in aanraking zijn geweest met een besmet persoon. „Als er aanleiding toe is, volgen er nadere mededelingen.”

Donderdag werd het koningspaar bij aankomst op Sumatra op het vliegveld van Silangit begroet door de ministers Wishnutama Kusubandio van toerisme en creatieve economie, en minister Luhut Binsar Panjaitan. De laatste is verantwoordelijk voor maritieme zaken en investeringen. De twee begeleidden het koninklijk gezelschap bij verschillende programma-onderdelen. Omdat de kans groot is dat ook zij contact hebben gehad met de minister van Transport, worden ze op het virus getest.

Minister Van Veldhoven

Minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) heeft contact gehad met een collega die het coronavirus heeft opgelopen. Ze voelt zich „prima”, maar werkt komende week uit voorzorg thuis. Haar collega op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, zit in hetzelfde schuitje.

Van Veldhoven ontmoette vorige week vrijdag haar Franse ambtgenoot Brune Poirson in Brussel. Zaterdag werd bekend dat een test heeft uitgewezen dat Poirson het virus onder de leden heeft.

Op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijft Van Veldhoven thuis tot er twee weken sinds de ontmoeting met Poirson zijn verstreken. Als het virus is overgedragen, blijkt dat volgens deskundigen doorgaans binnen twee weken. De minister hoeft geen test te ondergaan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen