Horeca Maastricht wil landelijk sluitingsbesluit, zes zaken al dicht

Print
Horeca Maastricht wil landelijk sluitingsbesluit, zes zaken al dicht

Hotel Beaumont in Maastricht sluit voorlopig zijn deuren. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren -

De horeca van de Maastrichtse binnenstad hoopt dat de regering besluit tot een landelijke lock down. Zeker zes zaken, met name in het stadsdeel Wyck, zijn al dicht gegaan.

In elk geval de hotels Beaumont en The Dutch, alsmede restaurants Dadawan, Harry’s en Normandy in Wyck, plus Azië Tapas aan het Vrijthof hebben hun deuren voorlopig gesloten vanwege het coronavirus. De meeste cafés in het stadscentrum zijn nog open, met een aantal extra maatregelen zoals het toelaten van minder gasten.

Lees ook: Coronavirus krijgt zelfs de centra van Maastricht en Valkenburg half leeg

Maar dertig cafés stellen in een gezamenlijke verklaring dat ze het liefst dicht willen. Alleen: dan draaien ze zelf op voor de personeelskosten, loonbelastingen, huur en andere vaste lasten. Ze vrezen dan ontslagen.

Lees al het nieuws over het coronavirus

Compensatiefonds

Daarom vragen de horeca-ondernemers de regering om een landelijke sluiting af te kondigen, waardoor er geld beschikbaar komt uit een compensatiefonds. Khanny Jongen van Koninklijke Horeca noemt zo’n ‘lock down’ bijna onvermijdelijk: „De zaken hebben gigantische zorgen om hun personeel. Dat begint zich ziek te melden. Veel klanten zijn Belgen, want in hun land zijn alle restaurants en cafés verplicht dicht. Regering, neem je verantwoordelijkheid, net zoals België, Frankrijk en Italië. Het virus stopt niet aan de grens.”

Jongen merkt op dat de horecazaken hun personeel, na een nationale lock down, willen vragen tijdelijk in de zorg te werken.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen