Verloskundigen beperken fysieke controles

© Getty Images

Ook verloskundigen nemen maatregelen om het risico op besmetting met het coronavirus te beperken. Het aantal fysieke controles van zwangeren wordt teruggeschroefd. Het gaat om de zwangerschapsperiode vanaf week 16 tot week 27. Volgens beroepsvereniging KNOV zijn controles in deze periode niet noodzakelijk, tenzij er een medische noodzaak is het wel te doen.

Sanne Schelfaut

Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. In principe wordt alleen de bloeddruk en de buik gecontroleerd. Verloskundigen verzoeken de zwangeren zoveel mogelijk alleen naar de praktijk te komen en geen kinderen of partner mee te nemen.

Lees hier meer over het coronavirus

Alle echo’s gaan gewoon door en ook de keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft overeind staan. Tijdens een bevalling in het ziekenhuis is het eveneens de bedoeling dat er zo min mogelijk anderen bij aanwezig zijn. Voorlopig mag er één begeleider bij de geboorte zijn.

KNOV-woordvoerder Hennie Zoontjes meldt dat de verloskundigen de dienstverlening honderd procent kunnen garanderen. „Verantwoorde zorg tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed kunnen we met de genomen maatregelen nog steeds geven.’’ De nieuwe richtlijnen gelden in ieder geval tot en met 31 maart.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee