‘Trump aast op Duitse firma die vaccin ontwikkelt en wil exclusieve rechten voor VS’

Print
‘Trump aast op Duitse firma die vaccin ontwikkelt en wil exclusieve rechten voor VS’

Afbeelding: EPA

De Amerikaanse president Donald Trump probeert Duitse onderzoekers die werken aan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus ‘weg te kopen’. Trump zou zo de exclusieve rechten op dat vaccin willen verkrijgen, meldt Welt am Sonntag op basis van bronnen in regeringskringen.

De Duitse regering zou op haar beurt de onderzoekers extra geld bieden om hun werkzaamheden voort te zetten voor Duitsland. De onderzoekers in kwestie werken voor het in Tübingen (Baden-Württemberg) gevestigde biofarmaceutische bedrijf CureVac. Dat werkt samen met het Paul Ehrlich Institute for Vaccines and Biomedical Medicines voor de productie van een vaccin tegen het coronavirus.

Lees hier meer over het coronavirus

De Amerikaanse president biedt het bedrijf volgens de bronnen ‘een groot bedrag’ voor de exclusieve rechten op het onderzoek. „Trump doet er alles aan om een vaccin voor de Verenigde Staten te krijgen. Maar alleen bedoeld voor de Amerikanen”, luidt het.

Overheidsfunctionarissen onderhandelen nu met CureVac, aldus de Duitse zondagskrant. ,,De Duitse regering is zeer geïnteresseerd in het feit dat er ook in Duitsland en Europa vaccins en werkzame stoffen tegen het nieuwe coronavirus worden ontwikkeld”, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegenover Welt am Sonntag. ,,Daarover voert de regering intensieve gesprekken met het bedrijf.”

CureVac weigert volgens de krant elk commentaar.

Video: De Limburger