‘Apocalyps? Mensen zijn knettergek!’

Print

Heerlen beleefde zaterdag een bijzonder rustige stapavond. Afbeelding: Luc Lodder

Heerlen / Hoensbroek -

Wat doet de inwoner van Parkstad als het gros van de evenementen is afgelast? En geven mensen gehoor aan de oproep thuis te blijven? „Je kunt maar beter zorgen dat je alles in huis hebt.”

Stephen King, de meester van de horror, weet hem altijd te raken. De rand waar fantasie en werkelijkheid elkaar overlappen. Zoals in het boek The Stand waar de wereldbevolking door een virus gedecimeerd wordt. Een enkele hoest is een doodsvonnis.

De gedachte maakt ons ongemakkelijk. Zeker in tijden van corona. Die éne hoest in Heerlen zou normaal gesproken aan iedereen voorbij zijn gegaan. Maar nu kijkt een voorbijganger de jongen nét iets te lang na. Hoesten is iets waar niemand op zit te wachten.

Lees ook: Tweede Heerlense school dicht vanwege coronauitbraak

Het is opmerkelijk rustig in Parkstad, zeker voor een zaterdag. Op de Woonboulevard is in de kortste tijd een parkeerplaats te vinden. En in 10 minuten door de Ikea lopen? Dat zit er meestal niet in.

Het concern heeft maatregelen genomen. Restaurant en bistro zijn gesloten, maar er lopen binnen toch echt honderden mensen rond. Duitsers en Belgen hoofdzakelijk, dat wel. Misschien dat die uitgesloten zijn van de regel voor groepen van 100 mensen of meer…

‘Apocalyps? Mensen zijn knettergek!’
Foto: De Limburger

„Of het minder druk is?” De medewerkster van Ikea lijkt de vraag bijna vreemd te vinden. „Zeker is het minder. Geen reguliere zaterdag, maar we zijn blij dat u er bent.”

Wat doen mensen nu alle evenementen zijn afgelast? Waar gaat iedereen heen? Het blijkt geen eenvoudige opdracht daar een antwoord op te vinden. Kinderstad trekt veel bezoekers, zegt het geruchtencircuit. Maar daar is de parkeerplaats rond 16 uur ook niet wat je zegt vol. Maar ja, geruchten in deze tijd…

‘Apocalyps? Mensen zijn knettergek!’
Wandelen op de Brunssummerheide bleek dit weekeinde bijzonder populair. Foto: Luc Lodder

Parkeerplaatsen bij supermarkten zijn overal bijzonder goed gevuld. Of je nu in Brunssum, Voerendaal of Kerkrade kijkt. Te zien en te merken is wat geruchten losmaken. „Straks moeten we allemaal binnen blijven, let maar op. Je kunt maar beter alles in huis hebben”, vindt Anna. Ze is een van de klanten die op de Heerlerbaan inkopen doet.

Lees hier meer over het coronavirus

Anna is niet de enige die in Parkstad groot inslaat. Gevolg: lege schappen. De eigenaar van een supermarkt is verbijsterd. „Mensen zijn knettergek geworden. Er is meer dan genoeg voorraad, maar hier werk je niet tegenop. Alsof het Kerstmis gaat worden, zo winkelen mensen. Dan ben je voorbereid. Nu niet. Voor de omzet is dit misschien geweldig, ik verdien liever op een normale manier mijn geld.”

Wat inwoners relatief massaal doen: wandelen. De Brunssummerheide is zaterdag, maar zeker zondag, bijzonder populair. Aan de Schaapskooiweg valt geen parkeerplaats te vinden. In de openlucht voelt de mens zich blijkbaar veilig. „De Apocalyps gaat mij niet binnen houden”, zegt John van Wester. „Je merkt dat mensen wat meer afstand houden. Nou, prima hoor.”

‘Apocalyps? Mensen zijn knettergek!’
Café Pelt in Heerlen rond middernacht op zaterdag. Foto: Luc Lodder

De zaterdagavond wijst uit dat de jeugd niet massaal gaat stappen. Afstand houden is er echter niet bij. Rond 23 uur zitten op de terrassen van het Pancratiusplein de nodige stappers knus bij elkaar. Plukjes uitgaanspubliek zakken de Akerstraat af. Een jongen krijgt een formidabele hoestbui. Zijn vrienden kunnen er hard om lachen, maar je vraagt je toch af waarom iemand dan de stad ingaat.

Lees ook: Tweede Heerlense school dicht vanwege coronauitbraak

De beveiliger van café Ha-Zus maakt buiten een praatje. Het is erg rustig, zegt hij. „Veel minder mensen gaan uit dan op een gewone zaterdagavond. Het was gisteren al zo, nu zijn het er nog minder. Zal waarschijnlijk ook niet beter worden. Of ik dan ook een rustige avond heb? Zet een paar jongeren bij elkaar en er is een kans dat ze elkaar lastigvallen. Het blijft opletten.”

Niet alleen uitbaters van kroegen draaien een fors lagere omzet. Bij Grillroom Trabzon II is het akelig leeg, net als bij snackbar De Puntzak. Natuurlijk, het is een steekproef maar om middernacht zou je verwachten dat íemand honger heeft.

‘Apocalyps? Mensen zijn knettergek!’
Foto: Luc Lodder

Enige opwinding ontstaat als het gerucht de ronde doet dat de grens met Duitsland op slot is. Jongeren die naar Aken wilden, zouden zijn tegengehouden. Het blijkt ten dele waar. Aan de grens voert de politie verscherpte controles uit. „Een gezondheidscheck”, stelt een politiewoordvoerder. „We vragen automobilisten of ze koorts hebben of andere verschijnselen.”

Het doet in alles denken aan dat apocalyptische boek van King. Grenzen die sluiten, mensen die binnen blijven en grootschalige quarantaine. Scholen en horeca gaan drie weken dicht, wordt zondag besloten. Het was fictie. Maar de werkelijkheid lijkt op dit moment de fantasie in te halen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen