Strop voor kramenverhuurder Sint Joep in Sittard: ‘Waarom mogen winkels open en markten niet?’

Print
Strop voor kramenverhuurder Sint Joep in Sittard: ‘Waarom mogen winkels open en markten niet?’

Harrie Meerts kon zaterdag zijn kramen op de markt in Roermond nog ‘gewoon’ opbouwen. Afbeelding: Jan-Paul Kuit

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Maastricht / Itteren / Heerlen / Hoensbroek / Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport -

Het afgelasten van jaarmarkt Sint Joep door de gemeente is een strop voor kramenverhuurder Harrie Meerts uit Sittard-Geleen. Het is voor het eerst in 217 jaar dat zijn familie de markt niet opbouwt. „Waarom zijn winkels wel open en markten niet?”

De markt in Roermond komt zaterdagochtend langzaam op gang. Het is nog vroeg. Er is minder volk dan gebruikelijk tussen de kramen. „Iedereen is een beetje terughoudend geworden”, zegt Harrie Meerts. De verhuurder van marktkramen uit Sittard is hoe dan ook blij dat hij zijn kramen in Roermond kan neerzetten. „Geleen, Weert en Venlo gingen nog door, maar in Maastricht en Eygelshoven is de markt door de gemeente verboden.”

Meerts en Zoons kreeg vorige week een flinke klap te verwerken toen de gemeente Sittard-Geleen de jaarmarkt Sint Joep, die donderdag 19 maart zou plaatsvinden, besloot af te gelasten vanwege de corona-pandemie.

Lees ook: Jaarmarkt Sint Joep in Sittard afgelast vanwege corona-pandemie

Harrie Meerts: „Dat is een flinke aderlating voor onze inkomsten, het is voor ons de grootste omzet van het jaar. We leveren dan altijd een kleine 700 kramen.”

Voor de markthandelaren is volgens hem de strop nog groter. „De jaarmarkt van Sint Joep doet vaak de mindere wintermaanden januari en februari vergeten. Zoals de afgelopen maanden met het stormachtige weer, waardoor er veel minder klanten naar de markten kwamen. Die compensatie hebben ze nu niet.” Op de jaarmarkt komen jaarlijks circa 65.000 bezoekers af.

Of er deze week andere markten in Limburg en de rest van Nederland wel of niet doorgaan, weet Meerts nog niet. Dat zit hem dwars. „Dat geeft veel onzekerheid bij de rondtrekkende marktkooplieden. En ook de horeca weet niet waar het aan toe is.”

Het maakt hem ook boos. „ Niet dat ik de gemeenten die een besluit moeten nemen niet kan begrijpen, maar het is de ongelijkheid. Waarom moeten markten sluiten en mogen supermarkten open blijven? Daar komen ook veel mensen, en die staan op een kluitje bij de kassa. Het beleid is niet consequent. ”

Kort geding

Hannie Heijne, voorzitter van de afdeling Limburg van de Centrale Vereniging van Ambulante Handel, laat weten dat de belangenbehartiger van marktkooplieden deze week een kort geding aanspant tegen de gemeente Dordrecht. „Dat was de eerste gemeente die de markt verbood. We willen van de rechter een uitspraak over het gelijkheidsbeginsel dat hier volgens ons moet worden toegepast.”

1803

De verhuur van kramen door de familie Meerts gaat ver terug in de tijd. „Mijn familie leverde al kramen bij de allereerste Sint Joepmarkt, in het jaar 1803. Sindsdien zijn we aan deze markt verbonden.” Meerts sluit zich aan bij het vermoeden van de stadsarchivaris van Sittard-Geleen, Peer Boselie, dat het de eerste keer in de geschiedenis van Sint Joep is dat de markt niet doorgaat.

Lees ook: Sint Joep afgelast om corona: ‘Eerst de optocht, nu de markt. Het gaat heel hard zo’

Een nieuwe datum prikken om de jaarmarkt later dit jaar alsnog te houden is volgens Meerts geen optie. „Marktkooplieden hebben hun agenda’s al vastgelegd voor het hele jaar. Daardoor is de kans groot dat als je een nieuwe datum prikt, je een uitgeklede versie van de jaarmarkt krijgt. Want er zijn dan veel minder kramen, terwijl de kramen de markt aanzien geven.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →