Video: voor het eerst sinds 1991 gebed bij Noodkist Sint-Servaas vanwege corona

Print

Bisschop Harrie Smeets. Video: De Limburger

Maastricht / Itteren -

Bisschop Harrie Smeets en deken John Dautzenberg hebben zondag kort gebeden bij de Noodkist van Sint-Servaas in Maastricht. Aanleiding: de coronavirus-pandemie.

Zondag om drie uur kwamen de bisschop en deken bij elkaar in de schatkamer. Het was voor het eerst sinds de Golfoorlog in 1991 dat er bij de Noodkist werd gebeden. Vanwege de maatregelen rond de coronacrisis kan de kist nu niet door Maastricht gedragen worden. Deken John Dautzenberg bad het Sint-Servaas-gebed, dat paus Johannes Paulus II hier voor het eerst heeft gebeden.

Na dat gebed volgde een korte toespraak van de bisschop: „We mogen als gelovigen ook vertrouwen in God, nu we merken dat we niet alles in eigen hand hebben.” Daarna werd het coronagebed gebeden zoals dat door de katholieke kerk wereldwijd wordt gebeden. Bisschop Smeets zei ook te zullen kijken hoe de kerk in deze tijden gelovigen toch kan bereiken, nu missen niet doorgaan.

Lees ook: De livestreamverbinding als oplossing vanuit de lege kerk

Video: voor het eerst sinds 1991 gebed bij Noodkist Sint-Servaas vanwege corona
Foto: Harry Heuts

Sint Servaas

De Noodkist is het kostbaarste voorwerp van de schatkamer in de Sint-Servaasbasiliek. Ze bevat naar men zegt resten van het gebeente van Sint Servaas en van andere bisschoppen van Tongeren en Maastricht. De schrijn werd rond 1160 gemaakt en wordt het hoogtepunt genoemd van de Maaslandse edelsmeedkunst.

Wanneer de stad Maastricht in grote nood verkeerde - bij belegeringen, epidemieën of grote droogte - werd deze rijk versierde kist door de stad gedragen. De kist ging dan ‘op tournee’ langs alle kerken van de stad, in de hoop dat het gevaar werd afgewend. Voor zover bekend droeg men de Noodkist voor het eerst rond in 1409, toen Maastricht door Luikse troepen werd belegerd. Tot zondag gebeurde dat in 1991 voor het laatst, toen vanwege de Golfoorlog. Om de zeven jaar, tijdens de Heiligdomsvaart, wordt de Noodkist ook door Maastricht gedragen.

Video: voor het eerst sinds 1991 gebed bij Noodkist Sint-Servaas vanwege corona
Foto: Harry Heuts