Video: Ouders zieke Levi (7) houden tienerzonen thuis: ‘Schandalig dat scholen worden opengehouden’

Print

Vader Hein Smeets Kerkrade. Video: Track ‘88

Wessem / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Ze waren ontzet dat het kabinet weigerde basis- en middelbare scholen te sluiten. En dus haalde het echtpaar Smeets vrijdag zelf maar hun tienerzonen naar huis. Om hun jongste, kwetsbare spruit te beschermen.

Levi Smeets (7) uit Kerkrade kwam al na 26 weken zwangerschap ter wereld. Hij woog maar ruim een halve kilo. Zijn hoofdje had de omvang van een tennisbal. Het eerste jaar van zijn leven bracht het jongetje door in het ziekenhuis.

Wonder

„Het is een wonder dat hij het heeft overleefd”, zeggen zijn ouders Hein (50) en Rebecca (38). Maar Levi kampt wel met zware naweeën. Zoals meer kinderen die te vroeg zijn geboren, kampt hij al zijn hele leven met de longziekte BPD. Het vrolijke en levendige knaap maakt zelf veel te weinig zuurstof aan en is permanent met een slang aan een apparaat verbonden. Dat dient hem 2,4 liter zuurstof per minuut toe. Als de familie naar buiten gaat, moeten zuurstofflessen mee.

Lees hier alles rondom het coronavirus

Maar van uitjes komt het niet meer. Levi wordt angstvallig binnengehouden. Het hele gezin heeft ‘huisarrest’. Hein en Rebecca zijn doodsbenauwd voor het coronavirus, eigenlijk al sinds het in Italië begon „te rommelen. Levi is vatbaar voor alles wat de luchtwegen aantast”, weet Hein. „Hij is al diverse keren door het oog van de naald gekropen.” Een simpel virusje kan Levi al fataal worden, vult moeder Rebecca aan. De angst wordt nog eens extra gevoed doordat een in Wessem wonende dochter (28) van Hein en haar man (29) stevige coronasymptomen vertonen.

Schandalig

En daarom ook is het Kerkraadse echtpaar zo boos op het kabinet dat de basis- en middelbare scholen niet op slot deed. Schandalig, vinden ze dat. „Het is hypocriet om bijeenkomsten van meer dan honderd mensen te verbieden en de scholen open te houden. Op school lopen tijdens de pauze vierhonderd kinderen langs elkaar heen. En pubers wassen echt hun handen niet.”

Het echtpaar gelooft er ook niets van dat jongeren niet makkelijk vatbaar zijn voor het coronavirus en ook niet snel doorgeven. Zij verwijzen naar de berichten in de media over jongeren die al in het ziekenhuis zijn opgenomen. En naar medisch specialisten die het kabinet oproepen ook basis- en middelbare scholen te sluiten.

Economisch

„Premier Rutte weigert dat alleen om economische reden”, denkt Hein, die zijn brood in de handel verdient. Maar daar heeft de familie geen oren naar. Het echtpaar nam vrijdag het heft in eigen hand. Het haalde de tienerzonen van 14 en 16 jaar van de middelbare school in Landgraaf.

Zeker toen ze hoorden dat op een school al zes van de in totaal enkele tientallen leerkrachten ziek thuis zaten. „Ik heb de directeur van die school gezegd wat ik ervan vond dat ze de kinderen toch nog lieten komen terwijl er zoveel zieken waren”, briest Hein. Al heeft hij ook wel begrip voor de machteloosheid van de schooldirecties. En de directeuren op hun beurt toonden begrip voor de ‘terughaalactie’ van het Kerkraadse echtpaar.

Thuis

Met de oudere zonen thuis hopen Hein en Rebecca dat zij niet op school besmet raken en het virus op hun jongere en kwetsbare broertje overdragen. De jongens hebben daar wel begrip voor. Al baalt de oudste wel. Rebecca: „Hij is verliefd, maar mag van ons niet naar zijn vriendinnetje.”