Zeg het maar

Vittorio uit Jabeek ruimt met plezier zwerfafval op

Print
Vittorio uit Jabeek ruimt met plezier zwerfafval op

Vittorio Bosch uit Jabeek ruimt met veel plezier zwerfafval op in de natuur rondom het dorp. Afbeelding: Peter Trompetter

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth -

De 11-jarige Vittorio Bosch uit Jabeek ruimt met veel plezier zwerfafval op rondom het dorp. Zijn hoofdreden daarvoor is omdat hij graag de natuur een handje helpt.

Hoe en wanneer is het opruimen van zwerfafval begonnen voor jou?

„Een paar weken geleden was ik met mijn ouders en zus aan het strand, in West Kappelle. Daar lag veel afval in het zand, dat ik graag wilde opruimen. Mama gaf mij een plastic zak en toen ben ik aan de slag gegaan.”

En toen je weer thuis was heb je dat in je eigen buurt voortgezet?

„Ja. Ik ruim het afval op omdat ik het leuk vind en omdat ik het me stoort dat er zo veel in de natuur ligt. Ik wandel graag, een paar keer per week. Nu heb ik ook iets te doen tijdens het wandelen.”

In welk gebied ruim je op?

„In de natuur, aan de rand van het dorp. Tussen Jabeek en Gangelt. Ik heb al veel gehad en op de meeste plekken waar ik al geweest ben is het nu al een stuk schoner dan normaal. Maar ik heb ook nog een stuk te gaan. Mama gaat altijd met me mee en helpt me met het dragen van de zakken vol met afval. Van haar heb ik ook mijn eerste grijper gekregen.”

Welke reacties krijg je van mensen die jou zien opruimen?

„Alleen maar goede. Mensen zeggen: ‘goed bezig, jongen.’ Hopelijk zien anderen wat ik doe en gaan zij hetzelfde doen. Gemeente Beekdaelen heeft mij vorige week een hesje gegeven en twee stevige grijpers. Ik scheid het afval dat ik vind zelf. De gemeente heeft ook geregeld dat als ik nu afval heb verzameld, ik kan bellen en dan komen ze het ophalen.”

Wat is het gekst dat je gevonden hebt in de natuur?

„Een paar schoenen! Wandelschoenen die al helemaal vol gegroeid waren met mos. Verder vind ik van alles: plastic, papier, glas, restafval, blikjes, glazen flesjes, zakjes, snoeppapiertjes, doppen, sigarettenpeuken en roestend ijzer. Ijzer bewaar ik graag. Als ik dat vind voelt het net alsof ik verborgen schatten gevonden heb.”

Wat zou je willen zeggen tegen de mensen die al dat afval achterlaten in de natuur?

„Ik zou willen zeggen dat ze daarmee moeten stoppen. Je moet geen afval dumpen. Je kunt het even in je zak doen of gewoon bij je dragen en later in een prullenbak doen.”

Hoe lang ben je nog van plan hiermee door te gaan?

„Ik zie mezelf er niet gauw mee ophouden. Ik denk dat ik het blijf doen zo lang als ik het leuk vind.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen