Scholen dicht: het wordt een rommeldagje maandag

Print
Scholen dicht: het wordt een rommeldagje maandag

De kapstokken zullen in ieder geval de komende drie weken leeg blijven op de basisscholen en andere onderwijsinstellingen. Afbeelding: ANP

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Brunssum / Nuth / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven -

Onderwijsstichtingen in Limburg hadden zich al goed voorbereid op het besluit dat hun scholen gesloten gaan worden. (Basis)onderwijsstichting Movare in Kerkrade bijvoorbeeld: „Commotie verwachten we niet. Maar het wordt maandag wel een rommel- en chaosdagje.”

Ryszard Kruszel verwacht maandagmorgen geen eigenaardige toestanden met veel commotie aan de schoolpoort. „Nee, kinderen zijn het dierbaarste wat ouders hebben. Ouders zijn over het algemeen al lang blij dat het nu zo gaat”, vermoedt de voorzitter van het College van Bestuur van Movare, de onderwijsstichting die 46 basisscholen in met name Parkstad bestuurt.

De onderwijsstichting had zich de afgelopen dagen op papier al goed voorbereid op een sluiting. „Al zijn we wel verrast door de periode van drie weken. „We hadden op twee gerekend. Het zegt wel iets over de impact. We zullen ons moeten richten op een langduriger opvang van kinderen van ouders uit de vitale sectoren dan dat we gedacht hadden. Daaronder vallen trouwens ook kinderen van ouders in de thuiszorg. Laat dat duidelijk zijn.”

Grotere locaties

Maandag meteen zal Movare met de stichtingen voor kinderopvang om de tafel gaan hoe die specifieke groep kinderen opgevangen gaat worden. „Vandaag kan dat nog gewoon op de eigen school”, zegt Kruszel. Maar we gaan er meteen aan werken om er een stuk of zeven brede maatschappelijke voorzieningen in ons verzorgingsgebied voor aan te wijzen waar nu bijvoorbeeld ook al BSO’s en kinderopvangplekken bestaan. Dat zijn over het algemeen de toch al grotere locaties. De Tovercirkel in Benzenrade is bijvoorbeeld zo’n plek, vermoedt hij. In dat deel van Heerlen werken heel veel mensen in de zorg bij het nabijgelegen Zuyderlandziekenhuis in Heerlen Ik denk dat we daar de komende tijd zeker tussen de veertig en vijftig kinderen gaan opvangen.”

Tussen 12 en 15 uur zullen alle scholen van de stichting Movare telefonisch bereikbaar zijn voor ouders die nog vragen hebben. „Kinderen mogen gerust nog binnenlopen als ze zelf vragen hebben”, zegt hij. Movare werkt momenteel druk aan het samenstellen van les- en huiswerkpakketten voor kinderen, zodat er zo snel mogelijk thuis gewoon doorgeleerd kan worden, zegt Kruszel.

Voortgezet onderwijs

SOML, het bestuur van vier scholengemeenschappen (met elf locaties) voor voortgezet onderwijs in Midden-Limburg, biedt kinderen van ouders die in vitale sectoren werkzaam zijn eveneens opvang aan. Volgens communicatiemedewerker Sanne Tonnaer gaat dat meteen maandag al in. „Maar we verwachten echt dat veel minder kinderen daar gebruik van zullen maken dan in het basisonderwijs, simpelweg omdat ze een stuk ouder zijn.” Hoe dat allemaal concreet gaat uitzien, wordt nu uitgewerkt en zo snel mogelijk via de websites van de scholen gecommuniceerd.

Schoolexamens

SOML gaat vanaf nu het onderwijs digitaal aanbieden. Volgens voorzitter Thieu Kikken van SOML zorgt zo’n vorm van afstandsonderwijs ‘voor een stabiele lijn die ons meer vertrouwen geeft in een goede voortgang van het onderwijs’. Hoe dat vorm gegeven gaat worden, zullen de scholen zo snel mogelijk laten weten. Voor scholieren die bijvoorbeeld niet over een computer beschikken, zou dan wel weer opvang op school worden geregeld. Kikken benadrukt dat – ook volgens de landelijke richtlijn – prioriteit komt te liggen bij eindexamenleerlingen: schoolexamens gaan door, al zal dat in kleinere groepen gaan gebeuren als dat om gezondheidsredenen nodig is.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen