Ook het corona-hulpvirus duikt nu overal op: ‘Het hele land staat op de kop en ik wil gewoon een bijdrage leveren’

Print
Ook het corona-hulpvirus duikt nu overal op: ‘Het hele land staat op de kop en ik wil gewoon een bijdrage leveren’

Afbeelding: Getty Images/EyeEm

Terwijl het coronavirus zich razendsnel blijft verspreiden en Nederland zich meer en meer binnenshuis opsluit, komt hulp uit particuliere hoek overal ook op gang. Het ene na het andere initiatief wordt opgezet om mensen te helpen die door corona – en de bijbehorende hinder - worden getroffen.

Zoals de Limburgse Facebookgroep ‘Corona Durf te Vragen | Limburg’, een afsplitsing van een soortgelijk landelijk initiatief. Op de site worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Pas één dag in de lucht hebben zich zondagmiddag al 3055 mensen aangemeld, het hoogste aantal van alle groepen landelijk. Ook landelijk gaat het ‘als een malle’, zegt landelijk initiatiefneemster Nancy Kombrink (35) uit Utrecht.

Explosie

Beheerder van de Limburgse groep is Patty Golsteijn (35) uit Sittard. ,,Het is echt een explosie aan reacties, ik heb er al twee hulpmoderators bij moeten halen.” Reacties worden ‘getagd’ en uitgesplitst naar vraag en aanbod. Om te voorkomen dat de echte hulpvragen ‘verzuipen’ in de sloot aan overige opmerkingen worden de inzendingen vanaf zondag eerst beoordeeld voordat ze online verschijnen, zegt Golsteijn. ,,Als alleenzorgende moeder heb ik niet echt tijd om boodschappen voor anderen te doen, maar dit kan ik wel doen. Het hele land staat op de kop en ik wil gewoon een bijdrage leveren.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Een opvallende reactie kwam al snel binnen vanuit het MUMC+, het ziekenhuis in Maastricht. (Oud-)medewerkers werden opgeroepen om bij te springen als de nood aan de man zou komen. ,,Het is was bedoeld als een interne oproep, met de beste bedoelingen hier geplaatst”, zegt Nieky van Steenkiste, woordvoerder van het MUMC+. ,,De inventarisatie is een voorbereiding voor als personeelsleden echt gaan uitvallen.” In totaal hebben zich 225 mensen gemeld, waarvan ongeveer twee derde van buiten het ziekenhuis.

Boodschappen

Lokaal ontspringen soortgelijke hulpplatforms. Zoals de FB-pagina ‘Help elkaar ivm het Corona virus Venray’. Op zaterdagavond geopend telt hij nu al 416 leden, zegt initiatiefneemster Tanja Swaghoven (38). ,,Eerst dacht ik, kunnen wij als ouders misschien helpen door bijvoorbeeld op te passen in de klas, maar dat mocht niet. Toen kwam ik hier op. Ik werk in een cafetaria en heb overdag tijd. De mensen in de zorg moeten toch werken, en wij kunnen hen helpen door boodschappen voor hen te doen, of de hond uit te laten of de kinderen op te vangen. Dan hoeven die zorgmedewerkers geen kosten te maken aan een gastouderbureau.” Inmiddels heeft Swaghoven de eerste boodschappen gedaan voor een dorpsgenoot, met chemotherapie overigens, geen corona.

Ook in Venray bood Marloes Zandbergen (43) de school van haar kinderen aan op te passen in de klassen ‘zodat ouders in de zorg en dergelijke kunnen blijven werken’. Ze is bereid er enkele dagen vrij voor te nemen. ,,Maar het lijkt er op dat het niet nodig is, heel veel ouders hebben hun kinderen al afgemeld. Dan geef ik me wel op voor iets anders.”

Ook het corona-hulpvirus duikt nu overal op: ‘Het hele land staat op de kop en ik wil gewoon een bijdrage leveren’
Foto: Facebook

Telefonisch

Landelijk worden via de FB-groep ‘Verspreid solidariteit, geen virus’ voorgedrukte posters verspreid waarop mensen hun telefoonnummer kunnen invullen en hulp aanbieden. Dat wordt bij hulpbehoevenden in de bus gestopt. ‘Dit is mijn telefoonnummer, je mag me bellen, dan bekijken we samen wat ik voor u kan doen.’ Sharon Nethercott (52) uit Sittard heeft het ook gedaan. ,,Zo kan de hulp telefonisch worden geregeld en is er niet te veel fysiek contact. Mooi, dat mensen tot elkaar komen en dat er door corona verbinding wordt gemaakt.”

Simone van Trier (55) in Maastricht is dagvoorzitter en presentator van beroep. Enkele dagen geleden postte ze op LinkedIn al het aanbod om op de kinderen van zorgmedewerkers te passen. ,,Mijn agenda wordt steeds leger door alle afzeggingen en ik heb dus tijd.” Het bericht is inmiddels 850.000 keer gelezen, ze kreeg ruim 17.000 reacties. Concrete oppasvragen zijn er nog niet gekomen. Zondag heeft ze haar hulpaanbod uitgebreid en met een vriendin briefjes uitgedeeld in haar eigen wijk: ‘Opvang voor uw kinderen, boodschappen, hond uitlaten, een gesprekje, laat het ons weten’. Van Trier: ,,Een buurtvriendendienst. Zorgmedewerkers staan nu zwaar onder druk, als er één groep hulp nodig heeft zijn zij het nu wel. Dus ik wil zien wat ik links en rechts behappen kan en er vooral geen systeem van maken.”

In Echt is weer een heel andere hulpactie op gang gekomen. Karin Geraads (51) is een kaartenactie gestart voor de bewoners van de zorgcentra van Zuyderland die geen bezoek meer mogen ontvangen. Ze roept op FB op om kaartjes en tekeningen te sturen ‘om deze mensen een hart onder de riem te steken’. ,,Ik kom zelf uit de ouderenzorg, ik weet hoe erg het als mantelzorgers en vrijwilligers niet mogen komen en de mensen alleen op hun kamer zitten. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar toch een steuntje in de rug. Gewoon iets liefs.”