Corona zet leven op kop: we moeten comfortzone uit, dat is onontkoombaar

Print
Corona zet leven op kop: we moeten comfortzone uit, dat is onontkoombaar

Zondag 18.20 uur in het centrum van Venlo: horecamedewerkers ruimen de terrassen op. Overgebleven klanten nuttigen hun laatste biertje, oh ironie, een corona. Afbeelding: Laurens Eggen

Sittard -

Onze comfortzone is weg, iedereen zal onder ogen moeten zien hoe urgent de situatie is. De coronacrisis zet ons leven op de kop, op een manier die niemand van de naoorlogse generaties ooit heeft meegemaakt.

Lees hier alles rondom het coronavirus.

Ja, u gaat het vast missen. De bruisende kroeg, het voetbalveld, uw favoriete sushirestaurant, de skivakantie, de bioscoopavond. Drie weken lang, in ieder geval, maar hou er serieus rekening mee dat het langer zal duren, misschien veel langer. U kunt dat onaangenaam vinden, drastisch, of zelfs een inbreuk op uw leven. Maar hoe vervelend ook, het is een onontkoombaar, noodzakelijk offer dat u moet brengen. Denk aan de gezondheidszorg die voor de grootste krachtproef ooit staat. Denk aan de kwetsbaren onder ons, aan de zieken die tussen hoop en vrees leven en nu zelfs geen bezoek mogen ontvangen. Denk aan de vele ondernemers die in zwaar weer komen. Het is code rood, niet alleen in het hospitaal, maar in onze hele samenleving. En niemand kan dat meer negeren.

Op de tast

De coronacrisis dwingt iedereen uit de comfortzone, zet ons leven op de kop, zonder aanziens des persoons. Voor iedereen van de naoorlogse generatie is dit onbekend, unheimisch terrein, zonder houvast uit het verleden. Voor de premier, de minister, de wetenschappers, de GGD- en ziekenhuisbazen, het medisch personeel, de gewone burgers, voor u en mij. We moeten op de tast laveren en proberen ons waar mogelijk vast te klampen, op zoek naar de uitgang. De oliecrisis van 1973, de Koude Oorlog in de jaren tachtig, de Golfoorlog in 1990, de Mexicaanse griep van een paar jaar geleden: het bracht angst, verwarring en onzekerheid, maar niet eerder was de impact wereldwijd zo groot als nu. Wie daar nog steeds luchtig over doet moet maar eens de beelden en verhalen onder ogen zien uit Bergamo, de zwaarst getroffen stad in Noord-Italië, waar zelfs in de mortuaria geen plaats meer is voor alle lichamen. Zonder draconische maatregelen, waarschuwen artsen al dagen in een cri de coeur, is dit het voorland van andere naties.

De lockdown van Nederland zal op vele fronten voelbaar zijn, in alle mogelijke gradaties. En daagt ons uit om oplossingen te zoeken, snel, creatief en doortastend. Hoe zorgen we ervoor dat alle scholieren die nu weken thuis zitten geen onoverbrugbare leerachterstand krijgen? Hoe kunnen examenkandidaten hun programma afwerken? Digitaal onderwijs lijkt een uitweg, maar de vraag is hoeveel organisatie en middelen dat kost. Het virus trekt ook een zeer zware wissel op de economie. De kroonjuwelen van de BV Nederland, zoals KLM, krijgen enorme klappen, maar de kleine winkelier, cafébaas of restauranthouder net zo hard. Hoe moeten zij de komende weken, zo niet maanden, overleven? Hier zou de overheid een geste kunnen doen, door kwijtschelden of uitstellen van btw en belastingen.

Coronahulp

Ook op sociaalemotioneel gebied zullen we uit onze veilige cocon moeten stappen. Crisistijden halen, zo bewijst de geschiedenis, zowel het beste als het slechtste uit de mens naar boven. De run op supermarkten geeft ruim baan aan asociaal en egocentrisch koopgedrag. Aan de andere kant bieden mensen uit heel het land hun diensten aan, onder meer via de hashtag #coronahulp. Om boodschappen te doen voor iemand die niet uit huis durft, om op kinderen van zorgpersoneel te letten of om gewoon even de hond uit te laten. Het brengt de herinnering aan een oude wijsheid naar boven: de kracht van een samenleving wordt bepaald door de manier waarop we voor onze zwakkeren zorgen.

Het is de nieuwe realiteit waarin we leven in bange coronatijden, een maatschappij waarvan plots alle schillen zijn afgepeld en nu de kern zichtbaar wordt. Een kern die we met zijn allen vormen. Hoe lang het gaat duren is ongewis, zelfs voor onze grote leiders. Maar één ding is zeker: ons leven is ondersteboven gezet, voorlopig, en we kunnen niet anders dan die waarheid omarmen.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger