MECC verplaatst congressen naar juni vanwege corona

Print
MECC verplaatst congressen naar juni vanwege corona

Rob van de Wiel: MECC verplaatst congressen vanwege coronavirus. Afbeelding: Peter Schols

Maastricht / Itteren -

Congrescentrum MECC en de horeca in Maastricht proberen zich zo goed mogelijk te weren. Het MECC is er alvast in geslaagd een paar congressen te verplaatsen naar juni.

Rob van de Wiel, congrescentrum MECC:

„We hebben twee congressen al kunnen verplaatsen naar juni (de cardiologen en psychologen) en zijn in gesprek met over het congres voor anesthesiologie en internisten. Dat betekent dat onze verbouwing in juni stil ligt. We hopen nu dat de aannemer werkzaamheden naar voren kan halen. Daar praten we nu over. En dan hebben we nog de Tefaf. De afbouw daarvan kan nu alleen in kleinere groepen, dat gaat zo nog twee weken duren. De afgelopen maand was een rollercoaster: eerst twee weken ‘Gaat de Tefaf wel door’, toen het vervroegde einde en nu de zorgen om congressen en verbouwing. Het is eigenlijk niet te doen, dat klopt, maar het lukt dankzij een heel erg sterk team dat voortdurend overlegt en meedenkt. Het moet ook: want wij bezorgen hotels, taxi’s, cafés en restaurants werk.”

Toine Scheerens van de Samenwerkende Hotels Maastricht:

„Het ontbijt gaan veel hotels op de kamers bezorgen, andere geven ontbijtzakjes mee. De hotels verkeren in onzekerheid over de restaurants en bars. Mogen die open blijven, exclusief voor gasten? Maar ja, gasten, dat zijn er niet zo veel: de bezettingsgraad is momenteel 10 tot 20%... De Tefaf is afgebroken, allerlei congressen gaan de komende tijd niet door. We wisselen onder hotels zo veel mogelijk tips uit, en er is voortdurend goed overleg met de gemeente en Koninklijke Horeca. Als nu overal Arbeidstijdverkorting wordt toegekend, dan is onze grootste zorg weggenomen. Dan rest 30% van de loonkosten, dat redden de meeste hotels wel.”

Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht:

„Dit is een noodmaatregel die zijn weerga niet kent. Er was maar een halfuur de tijd om klanten nog te helpen. De meeste zaken sloten de deuren al om kwart voor zes. Iedereen die al binnen was, kon nog op tijd geholpen worden. Het horecadeel moet natuurlijk dicht, maar het afhalen had gehandhaafd kunnen blijven. Ik vrees dat de wiettaxi’s gouden zaken gaan doen, die leveren illegaal spul uit kwekerijen in de woonwijken. Luchtdicht verpakte wiet is trouwens heel lang houdbaar, zwarte hasj gaat in de diepvries anderhalf jaar mee.”

Khanny Jongen, Koninklijke Horeca Maastricht:

„Ik loop net over het Vrijthof: alles is dicht, stil en donker. Sommige klanten konden het toetje van hun driegangendiner niet eens meer opeten. Het sluitingsbevel heeft een week langer geduurd dan gehoopt, maar goed: een dag na de oproep van dertig maastrichtse cafés heeft de regering nu duidelijkheid gegeven. Ik zag het tv-programma Buitenhof: daar zeiden ze dat Nederland ‘schathemeltjerijk’ is. Dat is dan goed nieuws voor de cafés en restaurants want Koninklijke Horeca Nederland heeft al een bedrag van vijf miljard geclaimd.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen