Vaandelteam van voetbalclub VCH heeft tijd nodig

Print
Vaandelteam van voetbalclub VCH heeft tijd nodig

Wil Crijnen ziet de toekomst voor VCH inmiddels weer rooskleurig in. Afbeelding: Peter Schols

Boekend -

Het eerste elftal van VCH speelt sinds dit seizoen in de reserveklasse, hetgeen sportief gezien geen onverdeeld succes is gebleken. Toch hoopt de in ledenaantal groeiende voetbalclub op termijn weer uit het dal te klimmen.

Vorig jaar bereikte VCH een dieptepunt in de 75-jarige clubhistorie. „We hadden nog maar rond de 160 leden”, vertelt voorzitter Wil Crijnen (61). „Mede daardoor liepen ook de financiën terug. Bestuurslid Dé Stakenborg opperde daarom om het roer op een aantal punten om te gooien.” Eén daarvan was het afscheid nemen van hoofdcoach Wiel Roox. „Het trainerssalaris was een behoorlijke aanslag op onze begroting”, verklaart Crijnen. De consequentie daarvan was dat VCH niet meer zo aantrekkelijk was voor de prestatief ingestelde voetballers. Ruim twintig selectiespelers namen afscheid. In de Boekend werd daarop besloten om het eerste elftal, dat de laatste jaren toch al grote moeite had in de vijfde klasse, terug te zetten naar de reserve vierde klasse. „De hoogste klasse in de B-categorie. Omdat andere teams dan ook niet meer in de A-categorie uit mogen komen, betekende dit dat het tweede en derde elftal een klasse terug werden gezet.”

Vanuit het niets moest vervolgens een nieuw vaandelteam worden opgebouwd, wat dankzij de inzet van een trouwe VCH-leider lukte. „Met behulp van zijn zonen heeft hij een selectie bij elkaar gekregen, waar we heel blij mee zijn. Het is een jonge groep geworden, met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar.”

Sportief gezien mag het echter nog geen succes heten. Tot dusver werd alles verloren, en vaak ook nog met dikke cijfers. Niet vreemd, vindt Crijnen: „Als je een man of achttien bij elkaar gooit, duurt het een tijdje voordat ze op elkaar zijn ingespeeld. De jongens kunnen wel voetballen, maar spelen tegen elftallen die veel ervarener zijn.” Met een degradatie wordt derhalve al rekening gehouden. „In dat geval worden ze het derde en zetten we ze misschien nog een klasse lager. Het heeft z’n tijd nodig om iets op te bouwen.”

Op termijn is het wel de bedoeling om weer een prestatief elftal neer te zetten. „Onder aanvoering van bestuurslid en jeugdsponsor Pascal Muijsers is er ingezet op een groeioffensief. Met succes, want inmiddels hebben we weer dertien teams en meer dan 250 leden. We zaten in zwaar weer, maar ik zie de toekomst rooskleurig in”, aldus Crijnen.