Opinie

‘Wij moeten doen wat wij kunnen: het virus indammen en de moed erin houden’

Print
‘Wij moeten doen wat wij kunnen: het virus indammen en de moed erin houden’

Afbeelding: De Limburger

COMMENTAAR - We zijn in oorlog met een onzichtbare vijand, want zo mag je het coronavirus toch wel noemen. Juist omdat de tegenstander te klein is om in het vizier te krijgen en een vaccin ontbreekt, zaait deze inmiddels dood en verderf, ook in eigen land.

Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. In een wanhopige poging de uitbraak van het dodelijke virus nog in te dammen, is sinds zondag het openbare leven in ons land vrijwel tot stilstand gekomen. Thuiswerken en geen handen schudden was al de norm, de komende drie weken zijn ook alle scholen, kroegen, restaurants en sportkantines gesloten. De impact van al die maatregelen is gigantisch en treft alle sectoren in de samenleving. Vaststaat nu al dat de economie in een recessie belandt, bedrijven bankroet zullen gaan en de werkloosheid zal toenemen. Maar ook scholieren, eindexamen­kandidaten en studenten zullen door de gedwongen time-out achteruit geworpen worden.

We betreden met de coronacrisis in feite onbekend en hoog explosief terrein, omdat deze alles en iedereen overal treft. Na de Tweede Wereldoorlog hebben we niet eerder voor een ramp van deze omvang gestaan. De oliecrisis in 1973 was vervelend, de Golfoorlog in het begin van de jaren negentig ook, evenals 9/11. Maar die gebeurtenissen, hoe ernstig ook, hadden minder impact op de bevolking dan het huidige coronavirus. Want dat zorgt voor existentiële angst bij iedereen. Die vrees voor het virus zorgt misschien nog wel voor meer schade dan het virus zelf.

Een crisis brengt zoals bekend het beste, maar ook het slechtste in de mens boven. Denk maar aan de poging van Trump om in Duitsland de exclusieve rechten voor de VS van een mogelijk medicijn tegen het virus op te kopen. Nee, dan hebben we gelukkig met Rutte toch een minister-president die beter aanvoelt dat deze bijzondere tijd bijzonder leiderschap vergt. Maar de echte helden van dit moment zijn toch ongetwijfeld al die wetenschappers, artsen en verzorgenden die met gevaar voor eigen leven proberen besmette patiënten te genezen. Om hun werk niet moeilijker te maken dan het al is, moeten wij doen wat wij kunnen: het virus indammen en de moed erin houden.

Het commentaar vertolkt de mening van De Limburger over belangrijke nieuwsfeiten in Limburg en de wereld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen