‘Terechte bezinning: sport komt nu een tijdje op het tweede plan’

Print
‘Terechte bezinning: sport komt nu een tijdje op het tweede plan’

COLUMN - Nu de impact van het coronavirus pas echt duidelijk is, moet ik spontaan terugdenken aan het statement dat Jürgen Klopp enige dagen geleden gaf.

Nadat bekend was geworden dat ook de Premier League in elk geval tot begin april op slot gaat, zei hij dat de ‘belangrijkste bijzaak in het leven’ nu even totaal onbelangrijk is. Artsen, verplegers; zij verdienen nu alle aanmoediging. En patiënten alle steun. Klopp sloot zijn betoog af met de woorden: „Please look after yourselves and look out for each other.”

Er valt heus van alles te vinden van Klopp. Dat hij zich tijdens de Champions Leaguewedstrijd tegen Atlético Madrid wel erg laat meeslepen met de emoties op het veld bijvoorbeeld. Dat hij zich nu en dan wat theatraal kan manifesteren ook. Maar dit statement verraadde ronduit klasse. Het zou zo maar kunnen dat Liverpool, op de drempel van het eerste landskampioenschap in dertig jaar, straks te horen krijgt dat het huidige seizoen geheel geannuleerd wordt vanwege het coronavirus. Dat er daarmee dus ook een streep komt te staan door de historisch goede resultaten van The Reds tot dusver. Toch paste Klopp nadrukkelijk om daar de nadruk op te leggen. Integendeel. „Elk mensenleven is veel belangrijker dan voetbal”, stelde hij even oprecht als gedecideerd.

Een opvallend verfrissend en relativerend geluid, vond ik het van Klopp. Juist omdat trainers of bestuurders ook heel anders zouden kunnen redeneren. Denk aan de organisatoren van het EK voetbal, wanneer zij horen dat het toernooi uitgesteld wordt. Of die van de Olympische Spelen of de Grand Prix in Zandvoort, die hun jarenlange voorbereidingen en inspanningen wellicht in rook zien opgaan. En ik zou me zo kunnen voorstellen dat ze bij Cambuur en De Graafschap ook best zullen balen, mochten ze straks horen dat hun topklasseringen in de eerste divisie niet leiden tot promotie.

Maar de waarheid is natuurlijk dat wij -voetballers, trainers, stukjesschrijvers, bobo’s en al die anderen die zich doorgaans zo belangrijk voelen- ons nu nederig moeten opstellen. Simpelweg omdat, zoals Klopp zegt, de aandacht nu moet uitgaan naar degenen die er echt toedoen. En dat zijn onze zorgmedewerkers die er al dagen achtereen alles aan doen om ervoor te zorgen dat onze door corona getroffen vaders, moeders, buurmannen, sportvrienden- en klaverjasvriendinnen in leven blijven. Zij die moeiteloos hun vrije dagen opofferen om anderen te helpen. Zij die geen enkel ander belang dienen dan dat van hun patiënten.

Klopp uitte dat fraai met zijn woorden van bezinning. Natuurlijk hadden we het allemaal prachtig gevonden als Georginio Wijnaldum Liverpool naar de eerste titel in dertig jaar had geschoten in Engeland. Laat staan dat Gini ons, Nederland, Europees kampioen had gemaakt.

Maar de mensen die echt het verschil maken staan natuurlijk niet op een voetbalveld. Onze daadwerkelijke helden zijn de mannen en vrouwen aan de ziekenhuisbedden. Zij die overuren maken, zodat wij hopelijk snel weer kunnen genieten van de belangrijkste bijzaak in het leven.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen