Zeg het maar

‘Misschien heb ik het talent van mijn moeder’

Print
‘Misschien heb ik het talent van mijn moeder’

Binnenkort verschijnt een boek over Pierre Vermeulen. Afbeelding: Paul Logister

Kerkrade / Eygelshoven -

Als alles meezit dan verschijnt er nog deze zomer een boek over Roda’s meest iconische linkerspits ooit: Pierre Vermeulen. Auteur is Roberto Pennino uit Kerkrade.

Waarom een boek?

„Bezoekers van de Roda Fanshop waar ik samen met mijn vrouw Lonny werk, vroegen mij wel eens naar een boek met mijn verhaal. Stelt één iemand die vraag, dan vind je dat leuk. Hoor je hem vaker, dan ga je er serieus over nadenken. Ik ben met advocaat en auteur Roberto Pennino uit Kerkrade rond de tafel gaan zitten. Hij was meteen enthousiast. In het boek komen mensen aan het woord waar ik op de een of andere manier een connectie mee heb. Dat kunnen oud-profvoetballers zijn zoals Nathan Rutjes, maar ook mensen die heel dicht bij me staan, zoals mijn moeder.”

Andere mensen aan het woord laten is anders dan je eigen verhaal vertellen.

„Klopt. Dat kan soms heel verrassend uitpakken. Zo vertelde mijn moeder dat ze op jonge leeftijd stiekem ging voetballen bij de Grachter Boys. Ze kroop dan onder het prikkeldraad, om met de jongens een balletje te trappen. Dat was in die tijd heel uitzonderlijk. Ze heeft het daar met mij nooit over gehad. Ik heb altijd gezegd dat ik het talent van mijn vader had, maar het kan net zo goed van mijn moeder komen.”

Je zou ook een lijvig boek over met name het Roda van nu kunnen schrijven.

„Dat weet ik wel zeker. Ik heb veel meegemaakt bij Roda, ups and downs. Maar de sportieve malaise waarin de club nu verkeert doet pijn. Ben ik nu bij een wedstrijd, dan kijk ik veel vaker dan vroeger op mijn horloge en denk ik ‘fluit maar af’. Dat heb ik nooit eerder gehad. De meeste spelers hebben duidelijk geen binding met de club. Ze spelen wel bij Roda JC, maar het had net zo goed een andere club kunnen zijn. Dat komt ook omdat ze hier door een spelersmakelaar zijn neergezet. Het gevoel van verbondenheid was in mijn tijd veel sterker. Toen gingen we, ook wanneer we niet hoefden te spelen, veel intensiever met elkaar om.”

Stel dat de club jou had gevraagd als nieuwe trainer, had je dan ja gezegd?

„Als ik de juiste papieren zou hebben om een profclub te mogen trainen, meteen. Ik weet wat er speelt binnen de club. Ik ga altijd naar het Beloftenteam kijken en vaker naar de elftallen onder 19 en onder 17. Daar loopt heel veel talent tussen. Het is belangrijk om ook die jongens een kans te geven.”

Kun jij als oud-voetballer iets voor spelers betekenen?

„Een aantal komt wel eens langs voor advies of om even te kletsen. Ze zitten in een mindere periode en willen graag weten hoe ik tegen bepaalde zaken aankijk. Ik vertel ze dan dat je een overwinning door je eigen kwaliteiten moet forceren. ‘Geef mij die bal, ik ga het doen’, geef ik ze dan mee als tip. Op gevoel, zo heb ik het ook altijd gedaan.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen