The Passion in Roermond zonder publiek

Print
The Passion in Roermond zonder publiek

Dit jaar ook geen processie bij The Passion Afbeelding: ANP Kippa

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De uitvoering van The Passion in Roermond gaat niet door vanwege het coronavirus. Er komt een alternatieve versie zonder publiek.

Dat hebben de organiserende omroepen EO en KRO/NCRV maandagmiddag in overleg met de gemeente Roermond besloten.

EO-directeur Arjan Lock en KRO-NCRV directeur Peter Kuipers: “Helaas betekent dit nieuws dat fysiek bezoek naar ‘The Passion’ niet meer kan. Er wordt nu achter de schermen alles gedaan om iedereen thuis te bereiken. Het verhaal van ‘The Passion’ gaat over Jezus die weet wat alleen gelaten worden en lijden ten diepste betekent. Juist nu we elkaar niet kunnen ontmoeten, zoeken we in het verhaal van The Passion naar troost en houvast. Hiermee is het verhaal van de liefde die alles overwint in vele woonkamers te horen.”

Burgermeester Rianne Donders van Roermond: “Wij hebben als stad voor The Passion gekozen vanuit de kracht van verbinding tussen mensen. Juist nu, waarin veel mensen het moeilijk hebben, kan het verhaal van The Passion extra krachtig kan zijn.”

Alternatief

De komende weken wordt het alternatieve scenario verder uitgewerkt door producent Mediawater en de omroepen EO en KRO-NCRV, in overleg met de gemeente. De richtlijnen van de autoriteiten blijven daarbij uiteraard leidend. Gezondheid en veiligheid staan voorop. Welk alternatief er ook uit de bus rolt, publiek zal daar niet meer bij aanwezig zijn. „Als mensen niet meer naar de sportclub kunnen of naar de kerk, kun je het niet maken om hen op een plein samen te brengen”, zegt wethouder Angely Waajen (Evenementen) . Waajen gaat er wel vanuit dat beelden van Roermond straks op tv te zien zijn. Er hebben in de stad al divers opnamen plaatsgevonden. Of er nog meer komen, durft de wethouder nog niet te zeggen. „Dat zijn we nu juist aan het bekijken.”

Of het evenement de stad nu ook minder kost kan de wethouder evenmin zeggen. „Dat hangt af van het scenario dat straks uit de bus rolt.” Ze hoopt in elk geval dat de coronacrisis ook nieuwe kansen biedt. „Kijk naar de saamhorigheid in Italië. Het wordt in elk geval een unieke editie.”

Vrijheid

De voorbereidingen voor The Passion verliepen zeer voorspoedig. De productie was in volle gang. De vergunning was verleend, veiligheids- en verkeersplannen lagen klaar. In de aanloop naar The Passion ontstonden volgens wethouder Marianne Smitsmans (Communicatie) bijzondere initiatieven. „Het thema #vrijheidvoorjou maakte veel verhalen los. Dit gebeurt in Roermond onder de vlag ‘Come Together’; een communicatiecampagne die gaat over de vrijheid om jezelf te zijn en de vrijheid om mee te doen. De diepere betekenis van ‘Come Together’ is er voor elkaar te zijn. En dat is nu actueler dan ooit.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee