Aan de kant

‘We zijn nu een kudde die in bang gemekker bijeen dromt’

Print
‘We zijn nu een kudde die in bang gemekker bijeen dromt’

Gerard Kessels. Afbeelding: De Limburger

COLUMN - Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Over de dagen hangt een vreemd soort verlatenheid. Een gevoel van kwetsbaarheid, zwakte en machteloosheid. Corona is overal en nergens.

De mens kan tegenwoordig veel. Zijn vernuft is groot, zijn mond nog groter. Maar we zijn niet almachtig. Net als ten tijde van de Plagen van Egypte blijven we het afleggen tegen de miniemste organismen, tegen virussen en bacteriën. Ze waren er vóór ons en ze zullen er na ons zijn. De mens blijft wat hij altijd al geweest is: een kleine krabber. Tegen die achtergrond is corona een heilzame ervaring, een les in bescheidenheid.

Primitieve instincten komen boven. De run op de schappen zette pas echt in na de oproep van premier Rutte vooral niet te hamsteren. Zoiets moet je nooit zeggen. Mensen redeneren: dat vraagt hij niet zomaar, hij weet meer, hier met dat toiletpapier.

We leven in een tijd van ikke, van ieder voor zich. Maar nu even niet. Want het begint te knijpen en dan zijn we een kudde die in bang gemekker bijeen dromt. Waar is onze herder? Leiders worden nu gemaakt en gebroken. Neem Italië. Daar werd in 2018 de onbeduidende advocaat Giuseppe Conte naar voren geschoven als premier omdat hij ook weer gemakkelijk naar achteren te schuiven zou zijn. Maar Conte is nu de grote corona­man. Hij citeerde zelfs Churchill: ‘Ik heb u niets te bieden dan bloed, zweet en tranen’. Moest wel even lachen toen ik dat uit zijn mond hoorde. Churchill sprak die woorden in 1940 om de Engelsen op te peppen de Duitser Hitler en de Italiaan Mussolini te verslaan.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →