Voetbalwereld ligt plat, spelers en trainers in onzekerheid: ‘De impact is gigantisch’

Print
Voetbalwereld ligt plat, spelers en trainers in onzekerheid: ‘De impact is gigantisch’

Het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade is -net als de stadions van VVV, MVV en Fortuna- de komende weken dicht. Afbeelding: Luc Lodder

Kerkrade / Eygelshoven / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Maastricht / Itteren / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen -

Nu de coronacrisis het hele land piepend en krakend tot stilstand heeft gebracht, ligt ook de voetbalwereld volledig plat. Spelers, trainers en bestuurders zitten thuis en wachten in onzekerheid af wat er komen gaat. „De impact is gigantisch.”

Hij zit nog op zijn post, wanneer we hem aan de lijn krijgen. Maar Marco Bogers, directeur van VVV, is deze maandagmiddag dan ook de enige die nog aanwezig is in stadion De Koel. „De rest werkt thuis, maar ik moest nog wat stukken oppikken”, legt hij desgevraagd uit. Ook de voetballers, een van die beroepsgroepen voor wie thuiswerken eigenlijk niet tot de mogelijkheden behoort, zijn niet op de club. Op last van de overheid zijn alle sportclubs, dus ook die waar betaald voetbal wordt gespeeld, gesloten.

Bij VVV, Fortuna Sittard, MVV en Roda JC zitten alle profs dus thuis. En bij al die clubs hebben de voetballers een persoonlijk trainingsschema meegekregen. „Individueel, per speler verschillend”, weet Fortuna-directeur Ivo Pfennings. „Ze mogen niet naar de sportschool, want die is ook dicht, dus ze zullen toch hun conditie een beetje op peil moeten houden.” Sommige spelers hebben de vrijheid gekregen om – voor zover dat nog mogelijk is - terug te keren naar hun familie.

Arbeidstijdverkorting

Fortuna, Roda en VVV hebben al arbeidstijdsverkorting aangevraagd voor hun volledige organisatie of zijn dat van plan. MVV denkt daar nog over na, in Maastricht zijn ze zich nog ‘volop aan het oriënteren’, laat interim-directeur financiën Kenneth Slechten weten. Het tekent de onzekere situatie waarin ook de voetbalwereld plots verkeert. Net als hun collega’s bij die dertig andere Nederlandse profclubs zitten de directeuren in Limburg de komende dagen thuis, veelal met de handen in het haar. Wachtend op wat er komen gaat.

Een situatie als deze deed zich nog nooit eerder voor en dus zien de clubs zich geconfronteerd met allerhande onvoorziene problemen. Wordt de competitie, die nu in ieder geval tot 6 april stil ligt, überhaupt nog afgemaakt? En hoe dan? Dinsdag komt de Europese voetbalbond in een (digitale) vergadering bijeen om te spreken over het ‘wat nu?’. De verwachting is dat zal worden besloten het EK voetbal van komende zomer uit te stellen. Tot de winter of zelfs tot volgend jaar. Alleen dan zou er genoeg ruimte zijn om het voetbalseizoen af te maken. Na het virus is de tijd sowieso de grootste vijand. Zo lopen in de voetballerij aflopende contracten standaard maar door tot en met 30 juni. Voor die tijd moet de competitie zijn uitgespeeld. „Eerder al”, weet Bogers, „want de spelers hebben volgens de cao ook nog recht op vakantie.”

Ook kunnen clubs nog niet gaan bouwen aan hun selectie voor volgend seizoen. Pfennings: „We weten nu ook veel later pas of we met Fortuna volgend seizoen in de eredivisie of eerste divisie spelen. Dat maakt een wezenlijk verschil.”

Impact gigantisch

Naast de organisatorische chaos is er vooral op financieel gebied grote onzekerheid. „We staan er al niet goed voor”, sombert Karel Bouckaert, interim-directeur bij Roda JC. „Dit maakt het er allemaal niet veel vrolijker op. De impact is gigantisch. Er zijn geen inkomsten meer, alleen nog uitgaven.”

Het zijn zorgen die in meer of mindere mate ook bij de andere clubs leven. „Wij spelen nog thuis tegen Ajax, PSV, AZ en Utrecht. Dat zou normaal gesproken vier keer een goed gevuld stadion betekenen. Als die wedstrijden zonder publiek moeten worden gespeeld, heeft dat een enorme financiële impact”, vreest Pfennings. Zijn collega bij VVV kijkt ook al verder vooruit. Bogers vreest dat sponsoren wellicht afhaken, nu de economie forse klappen krijgt. „Dit seizoen zijn de meeste sponsorcontracten al uitbetaald, maar hoe gaan de budgetten van de bedrijven er het komend seizoen uitzien? Ik kan me voorstellen dat het bedrijfsleven nu ook even andere prioriteiten heeft.”

Het zijn problemen die de clubs op korte termijn zullen gaan bespreken met de KNVB. „Hoe gaan we de competitie afmaken, wat zijn de financiële gevolgen, dat zijn allemaal zaken waar we het over moeten gaan hebben”, vindt Pfennings. „Ik heb op dit moment ook heel veel vragen, maar ik weet nog nergens het antwoord op.”