Restaurants gesloten: chocoladetaarten en rommedoe voor voedselbanken

Print
Restaurants gesloten: chocoladetaarten en rommedoe voor voedselbanken

Mat Tilman (rechts) laadt op het depot in Landgraaf met Frans Smeets de producten uit die restaurants uit Maastricht aan de voedselbank hebben aangeboden. Afbeelding: Luc Lodder

Maastricht / Itteren / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Waar de aanvoer vanuit supermarkten terugloopt, worden voedselbanken in Limburg overspoeld door proviand van gesloten horeca en schoolkantines. Van luxe taarten tot dure Franse kazen. „Deze crisis is zorgwekkend, maar we kunnen onze cliënten wel iets speciaals aanbieden.”

Chocoladetaarten. Verse gemberwortel. Meloensalade. Gesneden beenham. En, jawel, de roemruchte stinkkaas uit Maastricht: rommedoe. Mat Tilman, chauffeur bij de Voedselbank Limburg-Zuid, kijkt in de dozen met etenswaren die hij zojuist heeft uitgeladen bij het depot in Landgraaf. Normaal rijdt hij vooral langs supermarkten, maar deze maandag liep zijn route plots van toprestaurant naar toprestaurant, vrijwel allemaal in de Limburgse hoofdstad. Collega-vrijwilligers mochten met een ander busje voorrijden bij het chique Kasteel Vaalsbroek. Tilman: „Ik reed over het Vrijthof voor een paar restauranthouders die zich ’s ochtends per mail hadden gemeld. En toen kwam van alle kanten ander horecapersoneel op me af, met de vraag of ik hun voorraad ook kon meenemen.”

Topdrukte

Niet alleen Limburg-Zuid (zestien uitgeefpunten, 900 gezinnen) wordt na de lockdown van Nederland overspoeld door dozen vol verse, soms luxe etenswaren, ook de voedselbanken in de rest van de provincie kan het magazijn flink bijvullen. Daarmee kunnen ze de teruglopende aanvoer van de supermarkten compenseren, waar de voorraden slinken door de hamsterwoede. „Twee supermarkten hebben zich al bij ons afgemeld”, zegt Nico Robberts van Voedselbank Midden-Limburg (vijf uitgeefposten, 240 gezinnen). „Dan is het mooi als de horeca aan ons denkt. We zijn al de hele middag op pad en nog niet klaar.” Ook in Venlo (vier standplaatsen, 350 gezinnen) is het deze maandag topdrukte, verzekert vrijwilliger Lisette Leurs. „Naast restaurants bieden ook scholen hun voorraad aan. Daar is de kantine toch voorlopig dicht. We krijgen veel salades, maar ook verse kazen en lekkere toetjes. Deze crisis is zorgwekkend, maar we kunnen onze cliënten nu wel iets speciaals aanbieden.”

Sluiten

Niettemin moeten ook de voedselbanken zich wapenen tegen de drastische gevolgen van de corona-uitbraak. Vooral het menselijk kapitaal, de vrijwilligers dus, staat onder druk. Een aantal oudere medewerkers blijft voorlopig uit voorzorg thuis. Omdat ze al gezondheidsklachten hebben, of omdat ze in deze tijden liever niet meer het huis uit gaan. „Van de zestien uitgeefpunten moeten we er nu één sluiten, in Vaals”, zegt Hannie Verweij, samen met man Harrie al jaren de drijvende kracht van Limburg-Zuid. „Te weinig mensen om die overeind te houden. Maar die andere posten blijven overeind.” In Venlo wordt er van diverse kanten een helpende hand aangeboden. Lisette Leurs: „Als iemand uitvalt, kunnen we invallers inzetten. Mensen melden zich spontaan. Ze zeggen: ‘Ik zit nu gedwongen thuis, dan kan ik ook de mouwen opstropen.’”

Eén voor één

Elke voedselbank heeft maatregelen genomen om de uitgave van proviand aan cliënten zo verantwoord mogelijk te laten gebeuren. In Venlo, waar op donderdagmiddag de pakketten worden uitgedeeld, worden slechts enkele gezinnen tegelijk binnen gelaten. In het zuiden van Limburg, met posten in onder meer Heerlen, Kerkrade, Sittard, Geleen en Maastricht, wordt een strikt beleid gevoerd: één voor één naar binnen. En socializen is er even niet bij. Hannie Verweij: „De koffie staat altijd klaar, we hebben altijd tijd voor een praatje. Maar nu even niet. Maar ik reken erop dat iedereen dat begrijpt.”