Dinsdagmorgen spoedoverleg: Ov-bedrijven willen werktijdverkorting

Arriva-bussen in de remise in Venlo. © Stefan Koopmans

De gezamenlijke openbaar vervoersbedrijven in Nederland willen werktijdverkorting voor hun personeel. Door de corona-maatregelen daalt het aantal passagiers fors. Ook rijden er minder bussen waardoor er voor minder mensen werk is.

Paul Bots

Dinsdagmorgen hebben de bonden een spoedoverleg met de vervoerders. Het bedrijf Qbuzz, dat onder meer in Groningen en Utrecht het openbaar busvervoer regelt, heeft volgens de bonden de aanvraag voor werktijdverkorting voor alle medewerkers al ingediend. De overige vervoerders, onder wie Arriva in Limburg, zouden dinsdag volgen. Een woordvoerster van Arriva kon daar maandagavond in een eerste reactie nog niet op ingaan. Mogelijk volgt later op de avond meer informatie.

Effecten

De vakbonden hebben hun achterban gewaarschuwd voor de plannen van de werkgevers, maar geven daarbij meteen aan dat ze nog niets kunnen zeggen over de effecten van de maatregelen. Een FNV-vakbondsbestuurder geeft aan dat de bond verwacht dat er - ondanks de uitzonderlijke situatie die is ontstaan door de corona-uitbraak - loonvorderingsprocedures opgestart zullen moeten worden om chauffeurs en andere medewerkers aan hun salaris te helpen.

Achter instappen

Maandag maakte Arriva bekend dat de bussen in Limburg de komende weken een vakantiedienstregeling gaan rijden. Dat betekent onder meer dat extra schoollijnen vervallen. Treinen rijden wel volgens gewone dienstregeling. Alleen op de Maaslijn tussen Roermond, Venlo en Nijmegen gaat de dienstregeling in de vakantiestand. Buspassagiers krijgen het verzoek om achter in te stappen, zodat er zo min mogelijk besmettingsgevaar is voor de chauffeurs. Ook worden er geen kaartjes meer in de bus verkocht.