Biden uitgeroepen tot winnaar in Washington; Ohio annuleert verkiezingen

Joe Biden, maandag tijdens het tv-debat met Bernie Sanders. © AP

Joe Biden is uitgeroepen tot winnaar van de Democratische presidentsverkiezingen van vorige week in de staat Washington. Daarmee heeft hij zijn rivaal Bernie Sanders verslagen in vijf van de zes staten die op 10 maart naar de stembus gingen.

Redactie

Na bijna een week van stemmen tellen, behield de voormalige vice-president een kleine voorsprong op Sanders. Volgens persbureau AP heeft Biden na telling van 95 procent van het aantal uitgebrachte stemmen 37,9 procent en Bernie Sanders 36,4 procent. Sanders had al zijn hoop op Washington gevestigd. Daar sleepte hij vier jaar geleden nog twee derde van de afgevaardigden binnen, toen hij het opnam tegen Hillary Clinton. Biden won vorige week ook al in Missouri, Mississippi, Michigan en Idaho. Sanders haalde alleen North Dakota binnen.

Lees ook: Mark Verheijen op roadtrip door Amerika: een land achter tralies

Uitgesteld

Dinsdag staan in drie staten (Arizona, Illinois en Florida) voorverkiezingen op het programma. Ook in Ohio zou worden gestemd, maar de gouverneur van Ohio heeft de stemgang uitgesteld naar begin juni vanwege de coronacrisis. President Trump liet eerder weten dat hij een uitstel niet nodig vond, maar gouverneur Mike DeWine meldde op Twitter dat de gezondheidsrisico’s te groot zijn om de verkiezingen te houden. Een paar uur voor dat besluit weigerde een rechter nog toestemming te geven voor uitstel.

De staten Kentucky, Georgia en Louisiana, waar later wordt gestemd, hebben eveneens besloten de stembusgang uit te stellen. Sanders en Biden vroegen zich tijdens het tv-debat zondag ook al af of het wel verstandig is om nu te stemmen. Alle campagnebijeenkomsten zijn geannuleerd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal