Sporters, wanhoop niet. Na de crisis laten we de wereld weer om jullie draaien

Print
Sporters, wanhoop niet. Na de crisis laten we de wereld weer om jullie draaien

Sunweb viert feest in Parijs-Nice. Afbeelding: EPA

Nu de sport wereldwijd grotendeels is stilgevallen, worden atleten weggerukt uit hun natuurlijke habitat. Topsporters zijn nauwelijks anders gewend dan denken aan zichzelf. Het inboeten aan relevantie in deze crisistijd gaat de een makkelijker af dan de ander. Maar houdt hoop, sporter: als de crisis voorbij is, laten we de wereld weer om jullie draaien.

Jarenlang bereiden ze zich voor op die ene minuut, op die ene sprong, op dat ene toernooi. Alles en iedereen moet daarvoor wijken, niemand kan ze op andere gedachten brengen. De topsporter is behalve fysiek getalenteerd vooral briljant in monomanie. Niemand is beter in aan zichzelf denken dan zij. En dat verlangen wij - de sportvolgers - ook van hen. Wij willen dat ze de top halen en daar is slechts één weg naartoe: die van het egocentrisme.

Maar aan die weg is plots een eind gekomen. Nu het coronavirus en alle maatregelen daaromtrent de sportwereld een halt hebben toegeroepen, zit de topsporter ontmand thuis. De agenda is leeg, de doelen zijn plots oneindig ver. De competities, de toernooien, de klassiekers: vrijwel overal op de wereld is sport geannuleerd, op een enkel land na (in Rusland en Turkije wordt bijvoorbeeld nog vrolijk gevoetbald). Mogelijk gaan zelfs de Olympische Spelen over ruim vier maanden niet door.

Ronaldo zit ook thuis

De verplichte pauze vergt een eigenschap die velen van hen nog niet zo goed kennen: relativeringsvermogen. Van het middelpunt van de aandacht naar een naamloos radertje in het geheel. Cristiano Ronaldo zit nu ook gewoon thuis in isolatie, zoals zovelen. Weliswaar in een zestig keer zo groot huis als dat van ons, maar goed. Aan zijn extreme fysieke kwaliteiten heeft op dit moment niemand iets.

De manier waarop sporters reageren op de crisis die de wereld overspoelt, loopt uiteen. Een wielrenner als Wout Poels heeft zich moeiteloos aangepast. Om ouderen en kwetsbaren te ontzien en de wereld een handje te helpen, speelt zijn fiets nu even geen rol, zei hij vorige week in De Limburger. Soit, Poels ondergaat het begripvol.

Begrip

Trouw-columnist Marijn de Vries schreef dit weekend dat topsporters onmiddellijk begrip hadden, ondanks het persoonlijk drama dat zich momenteel afspeelt in hun levens. ‘Elke atleet ziet ineens haarscherp waar het leven écht om draait: om leven.’

Dat valt te bezien. De afgelopen dagen verschenen veel reacties van sporters die toch vooral vanuit zichzelf redeneerden. Hun planning is in de war geschopt, wat moeten ze nu doen, al hun trainingsarbeid gaat verloren. Zo zegt Mathieu van der Poel: „Alles draait om afwachten. Dat is het moeilijkste, die totale onzekerheid. Het enige wat ik weet is dat ik morgen op mijn fiets zit en uren ga maken. Maar waarom? Voor wat? Weet jij het?”

Pret bederven

En Sanne Wevers zegt in de regionale krant Tubantia: „Ik kijk er enorm naar uit om als olympisch kampioene in Tokio in actie te komen. Ik laat me die voorpret door het coronavirus niet bederven.” Van der Poel en Wevers hebben de knop nog niet helemaal kunnen omzetten.

Wat te denken van het peloton in Parijs-Nice, dat maar door bleef rijden terwijl de rest van Europa al alles plat had gelegd? Als iemand zich moeilijk laat stoppen, is het de sporter wel. Dat is namelijk de voornaamste reden dat ze aan de top staan. Je kunt ze nauwelijks kwalijk nemen dat ze moeite hebben met het wennen aan een nieuw wereldbeeld. Hun hele leven was ingericht op dat ene doel: winnen. Als er niets valt te winnen, is dat even wennen.

Kippenvel en troost

Uiteindelijk zal dat wel lukken, want sporters hebben geleerd flexibel te zijn, zich te voegen naar de situatie. En natuurlijk, ze blijven trainen, want de sport keert ooit weer terug. Al weten we nu niet wanneer. Maar als het zover is, zal de topsporter er weer staan. En na deze diepe crisis zullen ze ons weer kippenvel en troost bezorgen, misschien wel intenser dan daarvoor. Dus sporters, wanhoop niet. Als de ellende voorbij is, laten we de wereld weer om jullie draaien.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen