Deze crisis brengt het beste in onze minister-president boven. Een lichtpunt in donkere dagen.

Deze crisis brengt het beste in onze minister-president boven. Een lichtpunt in donkere dagen.

COMMENTAAR – Soms zijn er toespraken die nadat ze zijn uitgesproken tot stilte leiden en ernstige gezichten. Omdat elk woord ervan raak is en zaken niet mooier worden voorgesteld dan ze zijn, maar er tegelijk ook perspectief, nuchterheid en betrokkenheid wordt geboden. De televisietoespraak van premier Mark Rutte maandagavond was er zo een. We zijn in oorlog met het coronavirus, een onzichtbare, maar dodelijke sluipmoordenaar. De strijd tegen dit monster gaat lang duren, zal veel levens kosten en gaat onze samenleving en economie ernstig ontwrichten, maakte Rutte aan ruim zeven miljoenen kijkers zonder opsmuk duidelijk.

Vakmanschap

Niet eens wat de premier zei was indrukwekkend, want veel daarvan was al bekend. Wel de manier en de toon waarop hij het zei. Die verrieden vakmanschap, ervaring, empathie met de slachtoffers en het vermogen om in de huiskamer een sombere en tegelijk hoopvolle boodschap te brengen. Rutte toonde zich een vechtlustige crisismanager en bezonnen staatsman tegelijk. Waar hij voorheen wel eens alles weglachte, gaf hij nu een sereen college in risico’s en kansen. Het virus mag dan wel eerst dood en verderf brengen, we gaan het verslaan en het land daarna weer opbouwen, zo de teneur van zijn nu al historische toespraak.

Bijna huiselijk

Rutte verviel niet in de fout van andere politieke leiders door in deze ongekende crisissituatie over de hoofden van de mensen heen te praten. Uit zijn mond kwamen geen grote en holle woorden, hij hield de zaak juist klein en overzichtelijk, bijna huiselijk. Vertelde over de gekozen strategie. De noodzaak om naar de deskundigen te luisteren en niet achter snelle meningen aan te hollen. Hij onthulde het strijdplan om het virus in te dammen teneinde zowel kwetsbare ouderen te beschermen als de ziekenhuiszorg niet over te belasten. Maar Rutte sprak ook overtuigend over de tactiek het virus gecontroleerd ruimte te bieden, zodat grote groepen immuniteit kunnen opbouwen. Met als doel een muur rondom kwetsbare groepen op te bouwen en het virus in bedwang houden, totdat er een vaccin beschikbaar is. Deze crisis brengt kortom het beste in onze minister-president boven – een lichtpunt in donkere dagen.

Het commentaar vertolkt de mening van

De Limburger over belangrijke nieuwsfeiten

in Limburg en de wereld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen