LLTB roept boeren op om mondkapjes en wegwerpoveralls ter beschikking te stellen aan de zorgsector

© Getty Images

Help ziekenhuizen in Limburg, huisartsen en andere zorgverleners door mondkapjes en witte wegwerpoveralls ter beschikking te stellen. Dat dringende verzoek heeft de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) dinsdag neergelegd bij de aangesloten boeren.

Jan Hensels en Kitty Borghouts

De LLTB deed de oproep dinsdag in verband met dreigende schaarste van deze spullen in de gezondheidszorg als gevolg van de corona-aanpak. Met name veel veehouders beschikken op hun bedrijf vanwege hygiënerichtlijnen over mondkapjes en wegwerpoveralls.

Lees hier meer over het coronavirus

Voorraad

De boeren die inderdaad een voorraad hebben, kunnen een formulier invullen. De LLTB maakt dan een afspraak om de spullen persoonlijk op te komen halen. De agrarische belangenorganisatie bezorgt de mondkapjes en overalls aan het provinciale verdeelpunt van de veiligheidsregio’s. Ook was er dinsdagmiddag de mogelijkheid beschermingsmiddelen af te leveren bij een brandweerkazerne. Bij de brandweer in Noord- en Midden-Limburg waren dinsdag in de loop van de dag 1100 mondkapjes binnengekomen.

Omdat er een tekort dreigt, hebben de GGD’en in het land de opdracht gekregen alles wat binnenkomt, centraal te verdelen. Dat gebeurt per provincie. „Er is een heel grote collectieve bestelling onderweg, maar die is nog niet gearriveerd. Voor de zekerheid hebben we daarom deze oproep gedaan, samen met de LLTB”, zegt een woordvoerster van de Veiligheidsregio Limburg Noord. „Er is op dit moment nog geen acuut tekort.”

Helpen

„In tijden van crisis komt het erop aan elkaar te helpen. Voor de agrarische sector is dit een gelegenheid om te laten zien dat we staan voor wat we zeggen”, stelt de LLTB in een toelichting. „Boeren en tuinders houden Limburg gezond. Dat is onze belofte aan de samenleving. Dat gaat verder dan de gezonde voeding die we produceren, die verse bos bloemen op tafel of onze bijdrage aan de economie en werkgelegenheid. Het houdt tevens in dat we er zijn in tijden van nood en tijden waarin we het zelf lastig hebben.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal