Het is hier prachtig

Maastrichtse Artemisia is blijven plakken in het adembenemende IJsland

Print
Maastrichtse Artemisia is blijven plakken in het adembenemende IJsland

Artemisia met haar man Höskuldur en zoon Héðinn Fannar in IJsland. Afbeelding: privé

Maastricht / Itteren -

Jaarlijks kiezen verschillende Limburgers voor het avontuur in het buitenland. In de rubriek ‘Het is hier prachtig’ legt een aantal uit waarom. Deze week: Al zo’n twintig jaar woont en werkt Artemisia Bertus (39) uit Maastricht in het land dat ze zo prachtig vindt: IJsland.

Dankzij Nonni en Manni uit de gelijknamige jeugdserie uit de jaren tachtig raakte ze verliefd op IJsland. Artemisia Bertus zag de reeks in zwart-wit, op klein scherm, en wist dat ze naar die plek toe moest. Zeker omdat ze al sinds haar zevende bij de ponyclub op voornamelijk IJslandse paarden reed. Na de Vrije School in Maastricht lonkte het avontuur. „Omdat ik het moeilijk vond een keuze te maken voor een studie, besloot ik mijn droom om langere tijd met paarden te werken, waar te maken.”

Dus toog ze in 2000 voor het eerst naar de plek die ze direct als adembenemend zou ervaren. Al krabde ze zich even achter de oren toen ze landde op het eiland, vier keer zo groot als Nederland. „Er leek vooral helemaal niets te zijn. De omgeving was ruig en guur, vol sneeuw en lava. Ik voelde me eenzaam, klein in dit ruige land.”

Kunstacademie

In de negen maanden die volgden, reed ze jonge paarden in, bij beter weer leidde ze trektochten met toeristen. Het IJslandse avontuur leek ten einde toen ze terugging naar Maastricht, om de kunstacademie te doen.

Toch bleef ze terugverlangen naar IJsland en toen ze de propedeuse had behaald, vertrok ze weer. Sindsdien is ze er blijven plakken en ze verwacht voor altijd in IJsland te blijven. „Dit is mijn thuis geworden. Wel blijft het moeilijk en voel ik me soms verscheurd. Ik mis mijn familie en Maastricht en de afstand is groot, maar ik leef grotendeels mijn droom op een fijne, veilige en rustige plek. Dat wil ik voor geen goud kwijt.”

Héðinn Fannar

Dat ze in IJsland bleef, komt vooral doordat ze er een driejarige opleiding vond tot rijinstructeur en trainer van paarden. „Ik had het paardenvirus al onder de leden, dus daar viel ik voor. Het was nooit mijn bedoeling om lang te blijven, maar ik kreeg een baan aangeboden die ik niet wilde weigeren.” Ook kwam de liefde om de hoek kijken. Ze ontmoette Höskuldur met wie ze bijna vijf jaar geleden een zoon kreeg, Héðinn Fannar. „Een oude IJslandse naam. Op het geboortekaartje hebben we maar een beschrijving gezet van hoe je zijn naam moet uitspreken.”

Inmiddels is ze meer dan fulltime bezig met paarden. Ze geeft lessen en cursussen, ook internationaal, fokt paarden en doet mee aan wedstrijden. Met haar man, die dierenarts is, runt ze de farm die Nautabú heet op een paar kilometer van de universiteit van Hólar.

Natuurmens

Die plek is net als zoveel dorpjes in IJsland vrij klein. Ze is dol op de omgeving. Ze woont in een dal tussen hoge bergen en er ligt vaak sneeuw. IJsland staat bekend om de gletsjers, hoewel die door de klimaatverandering steeds meer verdwijnen. „En er liggen vulkanen die nog actief zijn.” Dat het toerisme in het land de afgelopen jaren enorm toeneemt, is natuurlijk niet aan Bertus voorbij gegaan. Last heeft ze daar zelf niet van, op hun groot stuk ‘niemandsland’.

Zelf heeft ze het echter nooit nagejaagd om alle hotspots te bezoeken, maar ze begrijpt wel dat het land een enorme trekpleister is. „Ik ben een natuurmens, heb veel natuur om me heen nodig en hou niet van drukke menigten en veel verkeer. Nog altijd sta ik met open mond te kijken naar het adembenemend spel van de omgeving en luchten.” Ze komt net van buiten, waar het zoals zo vaak een paar graden onder nul is. „In tegenstelling tot wat velen denken is dit geen ijskoud land. Dat het vijftien of twintig graden vriest, komt niet vaak voor. Al hadden we een hele strenge winter met veel sneeuwstormen. Het wordt tijd dat het iets rustiger wordt.”

Maastrichtse Artemisia is blijven plakken in het adembenemende IJsland
Foto: privé

De rivier in de voortuin van het stuk land van het gezin. De farm heet Nautabú en ligt op zes kilometer van het dorp Hólar, met onder meer een kerk en universiteit.

Maastrichtse Artemisia is blijven plakken in het adembenemende IJsland
Foto: privé

„Wedstrijden rijden is een groot aspect van mijn werk. Het IJslandse paard is een heel bijzonder ras en is enorm populair over de hele wereld.” Sinds 2018 heeft Artemisia een nieuwe binnenbak op het terrein. „Absoluut noodzakelijk om te trainen tijdens de harde wintermaanden.”

Maastrichtse Artemisia is blijven plakken in het adembenemende IJsland
Foto: privé

IJslandse schapen ‘in de voortuin’.

Maastrichtse Artemisia is blijven plakken in het adembenemende IJsland
Foto: privé

Zoon Héðinn Fannar heeft het paardenvirus van zijn moeder geërfd.

Maastrichtse Artemisia is blijven plakken in het adembenemende IJsland
Foto: privé

Paarden in de schemering.

Maastrichtse Artemisia is blijven plakken in het adembenemende IJsland
Foto: privé

»Zoon Héðinn Fannar met zijn vader Höskuldur, die dierenarts is.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen