SAB: in plaats van Koningsdag toch 11devande11de of extra dag voor Magisch Maastricht

Print
SAB: in plaats van Koningsdag toch 11devande11de of extra dag voor Magisch Maastricht

Extra dagje Magisch Maastricht? Afbeelding: Rob Oostwegel

Maastricht / Itteren -

De Sociaal Actieve Burgerpartij (SAB) in Maastricht wil dat de gemeente de door het schrappen van Koningsdag vrijgekomen ‘Vrijthofdag’ toewijst aan de Sjeng Kraft Kompenei (SKK) voor de organisatie van de 11devande11de dan wel aan Magisch Maastricht.

Dat schrijven SAB-raadsleden Jos Gorren en Wim Schulpen in een brief aan burgemeester en wethouders.

Zestigste dag

Maandag werd bekend dat de viering van Koningsdag in Maastricht op 27 april niet doorgaat in verband met de coronacrisis. „Natuurlijk constateren we dan onmiddellijk dat de zestigste evenementendag voor het Vrijthof vrijkomt”, aldus SAB. „Graag willen we u dan verzoeken om deze dag alsnog toe te wijzen aan de Sjeng Kraft Kompenei voor de organisatie van de 11devande11de”.

Lees ook: Koningsdag in Maastricht gaat niet door

Lukt dat om welke reden dan ook niet meer, dan moet deze zestigste dag volgens SAB worden toegewezen aan Magisch Maastricht, omdat dat reeds op 29 december 2020 moet sluiten. „Dit vindt de Sociaal Actieve Burgerpartij veel te vroeg.”

Sympathiek

In een eerste reactie stelt Marcel van Eeghem van de SKK het „een sympathiek gebaar” te vinden van SAB. „Maar we zijn daar niet zo mee bezig. Het is in elk geval niet onze bedoeling om er zelf actief iets mee te doen.” Van Eeghem wil nog wel kwijt dat de SKK „op gepaste wijze” bezig is met de voorbereidingen richting 11 november. „Op dit moment gaat veiligheid boven feesten.”

Motie

Tijdens de raadsvergadering van vorige week dinsdag zou een motie worden behandeld om de 11devande11de alsnog toe te staan op het Vrijthof, maar die werd uitgesteld. Daarop besloot de SKK zelf op te stappen, ook in de wetenschap dat de meerderheid van de gemeenteraad tegen die motie zou stemmen. „We zijn nu met andere gemeenten in gesprek, maar die gesprekken bevinden zich nog in de oriënterende fase”, aldus Van Eeghem.

Lees ook: 11devande11de gaat definitief weg uit Maastricht

Ralph Meys van Magisch Maastricht heeft momenteel andere dingen aan zijn hoofd. „Eventuele uitbreiding van Magisch Maastricht heeft nu niet onze prioriteit. Wij zijn druk doende om onze andere werkzaamheden in de horecabranche in goede banen te leiden.”

Wel wil hij graag een keer met politieke partijen, gemeente, bewoners en andere evenementenorganisaties in overleg treden over de geldende zestigdagennorm voor het Vrijthof. „De vraag dient hierbij te zijn of deze norm nog recht doet aan de wensen van de diverse stakeholders.”

Lees ook: Aanvraag dag te laat ingediend, Vrijthof is al ‘vol’ voor de 11devande11de

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen