Coronavirus

Thuiswerkers schaffen massaal kabels en toetsenborden aan

Print
Thuiswerkers schaffen massaal kabels en toetsenborden aan

Topdrukte in het magazijn van webwinkel Allekabels in Kerkrade. Afbeelding: Luc Lodder

Kerkrade / Eygelshoven -

Niet alle bedrijven hebben last van de coronacrisis. Vooral webshops hebben het razend druk en zoeken zelfs extra personeel. Thuiswerkers schaffen online veel kabels en toetsenborden aan.

Topdrukte in het magazijn van webwinkel Allekabels in Kerkrade. Afgelopen maandag, de eerste dag dat miljoenen Nederlanders verplicht van huis uit moesten werken, liep het storm. De grootste kabelwebshop van Nederland ontving meer dan 10.000 bestellingen. Vooral van mensen die van hun huis hun tijdelijke kantoor maken en die willen skypen, printen en supersnel internetten. Er worden dagelijks duizenden netwerkkabels, usb-kabels en hdmi-kabels besteld. Er is ook veel vraag naar losse toetsenborden, door mensen die de laptop te priegelig vinden.

Lees ook: Thuiszitter ontpopt zich als thuisklusser

Vacatures

„Maandag was onze drukste dag ooit”, zegt directeur-eigenaar Robert Peters. „Zo druk dat we niet alle bestellingen op tijd de deur uit kregen. Daarom zijn we met spoed op zoek naar dertig nieuwe werknemers.” Peters verwacht die vacatures snel in te kunnen vullen, nu bijvoorbeeld horecapersoneel niets meer omhanden heeft en andere bedrijven en instellingen op slot gaan.

Verzendkosten

„Het zal wel een aantal dagen duren voor de nieuwe mensen zijn ingewerkt. Daarom is het nu lastig om te garanderen dat spullen die vandaag worden besteld, morgen worden bezorgd. „We hebben maandag keihard gewerkt, maar kregen slechts 7000 bestellingen de deur uit. Dus 3000 bestellingen volgen een dag later. Iemand opperde om de verzendkosten te verhogen, maar dat weiger ik. Dat zou overkomen alsof we de coronacrisis gebruiken om extra centjes te verdienen. Vaste klanten zouden het ook niet waarderen. Dan bezorg ik liever wat later.”

Thermometers

Er worden bij de grootste online kabelverkoper van Nederland logischerwijs vooral kabels besteld. „Maar we hebben ook een voorraad thermometers liggen. Daarvan verkopen we er duizend per dag. Leveranciers bieden me ook veiligheidsbrillen aan. Maar die heb ik geweigerd. Ik concentreer me liever op de producten waar we goed in zijn.” Volgens Peters zijn het vooral mensen die thuis moeten werken die nu spullen bestellen. Daarbij speelt de angst voor het virus een grote rol. „Mensen gaan niet de stad in naar de winkel, ze bestellen liever online.”

Voorraad

Bij Allekabels BV werkt het kantoorpersoneel – inclusief de klantenservice – van huis uit. Daarnaast werken honderd mensen in twee ploegen in het magazijn. Peters: „Ik heb voor miljoenen euro’s voorraad extra ingekocht, voornamelijk uit China. Normaal hebben we voor vijf maanden voorraad, maar ik heb er nu acht maanden van gemaakt, omdat onze leveranciers waarschuwden dat de spullen schaars zouden kunnen worden. De bank was daar niet blij mee, maar ik heb zoiets van: ik verkoop de kabels toch wel. De kans dat ik niet zou kunnen leveren vond ik een groter risico. Ik wist immers niet hoe lang het zou duren voor China weer zou produceren. Bedrijven als CoolBlue werken met een voorraad van slechts één maand. Die hebben nu echt een probleem.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →