Advies: geen grote publieksbijeenkomsten met Koningsdag

Print
Advies: geen grote publieksbijeenkomsten met Koningsdag

Afbeelding: ANP

Oranjeverenigingen moeten grote publieksbijeenkomsten op Koningsdag niet door laten gaan.

Koningsdag is pas op 27 april, maar aangezien alle voorbereidingen in volle gang zijn komt de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen dinsdag al met dit advies. Een groot deel van de ruim driehonderd aangesloten verenigingen en bonden vroeg de laatste dagen om duidelijkheid, aldus de bond.

Lees ook: Koningsdag in Maastricht gaat niet door

Maastricht maakte maandag al bekend dat Koningsdag daar niet doorgaat vanwege maatregelen tegen besmetting met het coronavirus. De koninklijke familie zou de hoofdstad van Limburg dit jaar bezoeken. „Mede naar aanleiding van dat besluit lijkt het ons raadzaam nu te adviseren om grote publieksfeesten af te gelasten”, aldus voorzitter Pieter Verhoeve van de koepelorganisatie. „We realiseren ons dat het moeilijk is dingen los te laten die al in voorbereiding waren.”

Vlag of bloemen

De bond wil Koningsdag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Gezocht wordt naar mogelijkheden om de verjaardag van de koning luister bij te zetten zonder dat mensen daarvoor in grote groepen bij elkaar komen. „We denken aan het massaal uitsteken van de vlag om daarmee niet alleen de koning maar ook alle hulpverleners te eren. Of plaatselijk bloemen laten bezorgen bij mensen die wel wat steun kunnen gebruiken. Digitaal zijn er natuurlijk ook mogelijkheden.”

De bond houdt binnenkort een virtuele brainstormsessie met de leden om tot een gezamenlijk plan te komen. „Het wordt heel anders dan andere jaren, maar de traditionele verbondenheid van Koningsdag hopen we wel landelijk uit te stralen”, aldus de organisatie.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen