‘NS schrapt grootste deel treinen’

Print
‘NS schrapt grootste deel treinen’

Afbeelding: ANP

De NS maakt op korte termijn bekend dat het vanaf komend weekend een groot deel van de treinen schrapt. Dat bevestigen bronnen aan het AD. Vanwege alle maatregelen rond het coronavirus zijn de treinen grotendeels leeg.

Maandag meldde NS al dat het aantal reizigers in de ochtend met 85 procent was gedaald. Veel stations lagen er verlaten bij. Momenteel liggen er bij NS daarom enkele scenario’s op tafel en wordt gekeken wat er exact moet gebeuren. Duidelijk is dat een groot deel van de treinen uit de dienstregeling gaat. Een volledig rooster blijven rijden is geen optie. Op dit moment wordt er nog volgens de normale dienstregeling gereden, al zijn al wel de extra spitstreinen geschrapt.

Volgens Treinreiziger.nl betreft het vrijwel alle intercity’s die uit dienst gaan en wordt er vanaf zondag alleen nog met sprinters gereden. Op belangrijke trajecten zullen enkele ic’s blijven rijden. NS wil op dit moment niets zeggen. ,,We hopen zo spoedig mogelijk duidelijkheid te geven, maar pas als we het hele verhaal hebben”, zegt woordvoerder Hessel Koster. Dat zal waarschijnlijk dinsdagavond gebeuren en anders woensdagochtend, melden ingewijden aan het AD.

Ruimte

Het uitgeklede rooster betreft enkel de NS. Regionale vervoerders rijden volgens een andere concessie, ook is die dienstregeling vaak al wat minder uitgebreid.Het aantal treinen bepalen dat blijft rijden is voor de Nederlandse Spoorwegen een lastige puzzel. Met te weinig materieel zitten de overgebleven reizigers allemaal bovenop elkaar en dat vergroot de kans op een coronabesmetting. Reizigers moeten dus genoeg ruimte blijven houden.

In normale tijden vervoert NS 1,3 miljoen reizigers per dag. Afgelopen jaren is de populariteit van de trein flink gestegen. Afgelopen maand presenteerden de spoorwegen nog klinkende jaarcijfers.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen