Marktkooplieden: afgelasten van weekmarkten onzinnig en niet rechtvaardig

Print
Marktkooplieden: afgelasten van weekmarkten onzinnig en niet rechtvaardig

Albert Ruiter en Hannie Heine op de weekmarkt in Heerlen: buiten en op ruime afstand van de klant. Afbeelding: Luc Lodder

Kerkrade / Eygelshoven / Maastricht / Itteren / HEERLEN / Hoensbroek -

De ambulante handel eist in kort geding dat burgemeesters afgelastingen van weekmarkten terugdraaien. Maastricht, Eygelshoven en Vaals hebben hun markt gesloten. Heerlen trof coronamaatregelen.

De Heerlense Hannie Heine, bestuurslid van de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel, zegt dat veel gemeenten de uitkomst van het kort geding van komende donderdag afwachten. „Het is een principezaak. Wij verwachten dat burgemeesters die tot dusver uit angst gehandeld hebben, zullen terugkomen op hun besluit als wij winnen. Concreet gaat het om het terugdraaien van afgelastingen van weekmarkten in Dordrecht en Rotterdam. Het verbod in Maastricht kwam net te laat om nog in deze zaak mee te kunnen nemen.”

Lees ook: Strop voor kramenverhuurder Sint Joep in Sittard: ‘Waarom mogen winkels open en markten niet?’

Niet logisch

Marktkooplieden voelen zich door de afgelastingen geschaad, zegt Heine. „Het is niet logisch om de weekmarkt te sluiten. Gelet op de specifieke omstandigheden is de kans op besmetting met het coronavirus bij ons aantoonbaar kleiner dan in de supermarkt. Daarbij gaat het om verse eerste levensbehoeften.”

Terwijl Maastricht, Vaals en Eygelshoven de weekmarkt heeft verboden, gaan die in onder meer Geleen, Roermond en Venlo gewoon door. Zij het onder enigszins aangepaste omstandigheden: geen statafels, kramen verder uit elkaar, afstand houden, geen proeverijen, producten verpakt meegeven. Heine: „Eindhoven is ook afgelast. Maar Den Bosch en Tilburg - midden in de besmettingshaard - waren gewoon open. Net als Amsterdam en Den Haag.”

Groentehandel

Groentehandelaar Albert Ruiter uit Hoensbroek had volgens eigen zeggen voor 10.000 euro voorraad, toen hij afgelopen donderdagavond opeens hoorde dat de markten in Maastricht (vrijdag) en Eygelshoven (zaterdag) waren afgelast. „Die zijn belangrijk, dus dat kwam als een donderslag bij heldere hemel. Een poelier heeft zestien pallets kip moeten invriezen. Dat kan niet eens met groente.”

Honderd personen

Ruiter wijst op het bericht van de burgemeester van Maastricht, die zich beroept op landelijk beleid: ‘Een van deze maatregelen is dat activiteiten op publieke locaties waar meer dan honderd personen bij elkaar komen, geen doorgang kunnen vinden.’

Lees ook: Martkooplieden Venlose weekmarkt buigen niet voor de Veiligheidsregio en niet voor het coronavirus

Er staan zelfs op de markt in Maastricht geen honderd mensen dicht op elkaar, betoogt de groenteboer. „Daarvoor is de ruimte veel te groot. Vergelijk het met de IKEA waar meer dan honderd mensen binnen zijn. Daarbij staan wij buiten, vandaag zelfs in de zon. Het frappante is dat Maastricht de foodtrucks van de dagmarkt laat staan, waar het extra druk zal zijn.”

Supermarkten

Ruiter vergelijkt de markt met supermarkten. „Daar sta je in de rij voor de kassa, dicht op elkaar. Verder sta je, klant naast klant, artikelen in je karretje of mandje te laden. Mandjes die daarvoor ook al een kwartier door iemand met zijn zweterige handen zijn vastgehouden. Waarom wordt daar niet naar gekeken? Dat is aantoonbaar riskanter.”

Lees ook: Jaarmarkt Sint Joep in Sittard afgelast vanwege corona-pandemie

Vishandelaar René List uit Beek laat een Belgisch artikel op zijn telefoon zien. Een viroloog legt daarin uit dat de kans op besmetting bij markten in de openlucht inderdaad kleiner is dan in supermarkten. „Waar gaat zo’n verbod dan over? Ik heb voor de zekerheid al arbeidstijdverkorting aangevraagd voor mijn personeel.”

Overleg

In Maastricht gaan de kooplieden donderdag met het stadsbestuur in overleg. Ruiter: „Ik hoop dat ze ook in Kerkrade kijken naar hoe Heerlen dit heeft opgelost. Burgemeester Roemer heeft nuchtere voorwaarden gesteld. Het komt, zoals overal, vooral neer op de eigen verantwoordelijkheid van de mensen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →