Opluchting bij Limburgse examenkandidaten na flexibele regeling
Minister Arie Slob besloot dinsdag dat examenkandidaten wél naar school mogen. — © ANP
Limburgse examenleerlingen zijn enorm opgelucht nu ze toch weer naar school kunnen om schoolexamens en andere toetsen te maken. Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs maakte dit dinsdag bekend, na overleg met het RIVM.
Scholen mogen vanaf nu flexibel met school- en praktijkexamens omgaan. Examenleerlingen mogen toetsen maken, mits ze geen verkoudheidsklachten hebben of griepverschijnselen. De scholen mogen zelf de data inplannen, maar moeten ook extra inhaalmomenten reserveren voor leerlingen die met gezondheidsklachten thuis zitten. „Ik ben heel erg opgelucht”, zegt Lisa Merx (16) uit Eys, die vmbo-t examen doet op de Vrijeschool in Heerlen. „Die onzekerheid is tenminste achter de rug. Ik ben blij dat ik de schoolexamens nog kan maken, zodat ik straks in mei op examen mag.”
Lees ook: Scholen gaan open om laatstejaars schoolexamens te laten maken
Femke van Heel (17), die op Het College in Weert in 6 vwo zit, had wel vertrouwen in een goede oplossing. „Voor het examen moeten we gewoon alle stof kennen en examens oefenen. Dat staat allemaal online, dus we konden toch wel vooruit.” Een deel van de schoolexamens heeft Femke al gehad. „Alleen de toetsweek moeten we nog inhalen.”
Kaimen Meyering (17) zesdejaars vwo aan het Trevianum in Sittard, is benieuwd wanneer de school de toetsen nu inplant. Het coronavirus gooide roet in het eten van de proefwerkweek. Halverwege moest hij ermee stoppen. „Ik hoop dat school zo aardig is die toetsen volgende week pas in te plannen, want ik ben nu aan het werk in de supermarkt en heb niet meer geleerd.”
Examens
De centrale examens beginnen op 7 mei. Of die doorgaan, besluit de minister op 6 april. De praktijk- en digitale examens in het vmbo starten vanaf 30 maart. Ook die mogen scholen flexibel inplannen.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vindt het positief dat minister Slob nu duidelijkheid heeft gegeven. Het LAKS kreeg de afgelopen dagen honderden vragen van ongeruste eindexamenkandidaten, zegt voorzitter Pieter Lossie. „Ik heb ook begrepen dat de inschrijfdatum voor vervolgopleidingen naar achteren is geschoven door de hectiek van het coronavirus.”