Geen bezoek meer in verzorgingshuis: FaceTime als sociaal luikje naar de buitenwereld

Print
Geen bezoek meer in verzorgingshuis: FaceTime als sociaal luikje naar de buitenwereld

Afbeelding: De Limburger

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Talloze ouderen en hulpbehoevenden mogen geen bezoek in hun verzorgingshuis meer ontvangen vanwege het coronavirus. Verslaggever Marco van Kampen probeerde daarom via FaceTime contact te leggen met zijn 96-jarige oma.

Tjonge, wat een prachtig weer. Het zijn ideale omstandigheden om een rondje om het park te wandelen met oma. Maar dat gaat voorlopig niet, ook al woont ze letterlijk op een steenworp afstand van mijn appartement. Oma is 96 jaar en resideert in verzorgingshuis De Beerendonck in Venlo. Het complex zit op slot. Vanwege het coronavirus wordt visite noodgedwongen geweerd. Dit betekent dat oma, net als al haar huisgenoten, in één klap verstoken is van de bezoekjes van zonen, dochters, broers, zussen, kleinkinderen en vrienden. Ze is alleen. Haar hele wereld, die toch al beetje bij beetje kleiner wordt, bestaat thans uit de derde verdieping van het verzorgingshuis. Ook het restaurant op de begane grond, tevens het brandpunt van sociale activiteiten zoals kienen, meezinguurtjes en gezamenlijke lichaamsoefeningen, is dicht.

Aan telefoons doet ze niet. Internet is toekomstmuziek uit het heden. Het digitale tijdperk heeft het bij oma nooit kunnen winnen van de goeie ouwe tijd. Maar goed, hoe vintage ze ook mag zijn, we hebben een stukje 2020 nodig om haar in deze coronapocalyptische tijden toch te kunnen zien. Ik besluit de optie om met oma te FaceTimen te verkennen.

FaceTime

FaceTime, een programma van Apple voor videobellen, is onontgonnen gebied voor oma. Maar niet voor de mensen die haar verplegen. Met wat hulp van haar favoriete zuster is er misschien iets mogelijk. Om een uur of tien in de morgen bel ik De Zorggroep en doe uit de doeken wat ik van plan ben. Ten slotte kom ik bij een medewerkster van afdeling 3 van De Beerendonck terecht. Die ziet

Geen bezoek meer in verzorgingshuis: FaceTime als sociaal luikje naar de buitenwereld
Foto: De Limburger

het idee direct zitten en gaat aan de slag. Ze laat er geen gras over groeien, want even voor elven gaat mijn mobiel al over. Goh. Kennelijk is het gelukt. Ik neem op en zie oma zitten in haar vaste stoel aan het raam, met uitzicht over een uitgestorven Julianapark. De verpleegster houdt een smartphone voor haar gezicht, maar daar weet ze zich in eerste instantie weinig raad mee. Haar blik dwaalt af naar het raam. „Hoi oma!”, probeer ik haar aandacht te vangen. De zuster legt haar geduldig uit dat haar kleinzoon aan de lijn hangt. Dat snapt ze. Het verwarrende is dat er bewegend beeld bij zit. Dat is nieuw. Het duurt dan ook even voordat ze doorheeft dat het allemaal ‘live ‘ is. Ik zwaai en haal mijn vriendin Sohyun erbij. „So!”, roept oma met een brede lach. Het tweede deel van haar voornaam is ze alweer een tijdje vergeten, maar dat neemt niemand haar kwalijk. ‘So’ komt alleraardigst in de buurt.

Alleen

Ik vraag aan oma of ze weet waarom ze geen bezoek meer ontvangt. Ja, dat weet ze. Vanwege dat virus. Dat hebben de verplegers haar uitgelegd. Ze houdt een kaart in haar handen. Het is een geschreven briefje van schoolkinderen die de bewoners van De Beerendonck een hart onder de riem steken. Oma leest de brief twee keer voor. Ik vraag of ze zich alleen voelt. Ze knikt. „Gelukkig heb ik Snoopy nog”, zegt ze. Snoopy is het knuffelhondje dat ze onlangs kreeg van twee dochters. Sindsdien week hij nooit meer van haar zijde. De knuffel is een cadeau uit duizenden gebleken. Niet alleen is hij zacht en pluizig, het beestje is ook nog eens corona-proof. Ik zwaai naar het hondje, bedank de zuster en beloof oma binnenkort weer eens te bellen. Dat zou ze leuk vinden, zegt ze.

Het gesprek duurde tien minuten, constateer ik nadat ik heb opgehangen. Een kleine moeite. En er zijn momenteel tienduizenden mensen zoals oma. Ouderen en hulpbehoevenden die nu vergeefs wachten op bezoek, die hun sociale luikje naar de buitenwereld ineens dicht hebben zien gaan. FaceTime of Skype biedt uitkomst. Want hoe lief en schattig een knuffel als Snoopy ook is, uiteindelijk is het fijn als er ook iemand wat terugzegt.

Geen bezoek meer in verzorgingshuis: FaceTime als sociaal luikje naar de buitenwereld
Foto: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen