Bitterzoet

‘Sport als medicijn: alle beetjes helpen in een tot nu toe inktzwart 2020’

Print
‘Sport als medicijn: alle beetjes helpen in een tot nu toe inktzwart 2020’

Afbeelding: De Limburger

COLUMN - Wat blijft er nog over van het zo veelbelovende sportjaar 2020? Omdat het einde van de coronacrisis nog niet in zicht is, moesten sportbestuurders en organisatoren ook dinsdag de hakbijl hanteren.

Meest prominente slachtoffer: het EK voetbal dat door de UEFA wordt verplaatst naar de zomer van 2021. Een verstandige beslissing. Gezien de enorme impact van corona zou vasthouden aan een EK in juni gekkenwerk zijn. Zeker nu het toernooi is uitgesmeerd over twaalf landen zou het risico onverantwoord zijn. Door het EK uit te stellen, wint de UEFA bovendien tijd om de nationale competities, de Champions League en Europa League uit te spelen.

Wanneer dit moet gaan gebeuren, is koffiedik kijken. Hervatting van trainingen en wedstrijden zal afhangen van hoe de strijd tegen het coronavirus zich ontwikkelt. Zolang het aantal besmettingen en het dodental niet afneemt of minstens stabiliseert, is een doorstart van de competities niet te verkopen. De kans is daarom groot dat de competities ook in april en mei nog stilliggen. Het zou betekenen dat de clubs in juni een hels programma moeten afwerken, met meerdere wedstrijden in een week.

Niet alleen de voetbalwereld moet noodgedwongen anticiperen. Ook het wielrennen wordt geconfronteerd met een nooit eerder geziene kaalslag. Het klassieke voorjaar, met al zijn monumenten, zal voor het eerst in de sportgeschiedenis integraal worden overgeslagen. Na Milaan-San Remo, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen sneuvelden dinsdag ook Parijs-Roubaix en de Waalse klassiekers. Ook de Ronde van Italië werd al uitgesteld. Waar dit gaat eindigen? Ook hier geldt: niemand die het weet. Als de sportwereld in juni opnieuw zou kunnen opstarten, zijn de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland wellicht de eerstvolgende ijkpunten richting de Tour de France. Een deel van de afgelaste koersen kan mogelijk in het najaar nog ingehaald worden.

Milaan-San Remo en de Ronde van Vlaanderen in oktober: het wordt passen en meten, maar voor de klassiekerspecialisten zou het een ideaal scenario zijn om hun seizoen toch nog kleur te geven. Ook de Formule 1-bazen moeten na het schrappen van de eerste races goochelen met de kalender. De normale rustperiode in augustus wordt waarschijnlijk gebruikt om races in te halen. Of ook de GP van Zandvoort, begin mei, onderdeel zal zijn van deze stoelendans is nog onduidelijk.

De hamvraag is of de Olympische Spelen in augustus wél gewoon doorgaan. Eind mei valt daarover de beslissing. Een ‘go’ zou betekenen dat de coronacrisis dan dermate is beteugeld dat het weer verantwoord is om duizenden sporters en een veelvoud aan toeschouwers bij elkaar te brengen. Tokio 2020 zou in dat geval symbool kunnen staan voor het herwonnen vertrouwen na maanden van ellende en wurgende onzekerheid. Dat de voorbereiding van de meeste atleten chaotisch verloopt en kwalificatiewedstrijden niet kunnen doorgaan: het is allemaal vergeten als de olympische vlam wordt ontstoken tijdens de openingsceremonie op 24 juli.

Gevoelsmatig zouden de in Tokio gewonnen medailles wel eens dubbel kunnen tellen, zeker de landen die door corona het hardst worden getroffen zullen elk succesje bejubelen. Sport als medicijn: alle beetjes helpen in een tot nu toe inktzwart 2020.