Maastrichts ziekenhuis: groen licht voor sterilisatie mondkapjes

Print
Maastrichts ziekenhuis: groen licht voor sterilisatie mondkapjes

Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Mondkapjes die worden gesteriliseerd volgens een verfijnde methode, kunnen volledig veilig weer opnieuw worden ingezet als beschermingsmiddel tegen corona. Dat heeft onderzoek aan het Maastrichts UMC+ aangetoond.

Als de zogeheten plasmasterilisatiemethode wordt toegepast, kunnen FFP2-mondneusmaskers in totaal drie keer worden gebruikt omdat ze volledig kiemvrij kunnen worden gemaakt. Het RIVM heeft inmiddels groen licht gegeven voor de methode. Met de plasmasterilisator kunnen er op dit moment maximaal 2400 mondmaskers per dag voor hergebruik beschikbaar worden gemaakt.

Lees hier alles over het coronavirus.

Ingezameld

In het Maastricht UMC+ werden FFP2-mondmaskers op een aantal afdelingen ingezameld in verband met de dreigende tekorten aan beschermende hulpmiddelen. Deskundige steriel-medische hulpmiddelen Roy Pelzer van de afdeling medische microbiologie deed onderzoek naar de mogelijkheid tot plasmasterilisatie van de gebruikte mondmaskers. Daaruit bleek dat met deze methode effectief micro-organismen worden gedood. Het RIVM toetste vervolgens onder meer het behoud van de filtrerende werking van deze maskers.

Bij plasmasterilisatie wordt gebruikgemaakt van waterstofperoxide bij een lagere temperatuur dan bijvoorbeeld stoomsterilisatie. Wanneer dit proces in vacuüm wordt uitgevoerd is 60 °C genoeg om alle micro-organismen te doden. Veel hittegevoelige materialen zoals kunststoffen of elektrische onderdelen kunnen dan ook worden gesteriliseerd met deze methode zonder dat het bijvoorbeeld smelt.

Gevangenis

Omdat er een tekort dreigt van beschermingsmiddelen, coördineren de GGD’en een centrale verdeling. Een grote nieuwe bestelling is onderweg. In de tussentijd worden er andere wegen gezocht om aan voldoende mondmaskers te komen. Zo zijn dinsdag pluimveehouders en andere agrariërs opgeroepen mondmaskers in te leveren. Ook zijn er tandartsen en schoonheidsspecialisten die hun beschermingsmiddelen inleveren.

Gedetineerden, onder andere in de Sittardse gevangenis De Geerhorst, gaan mondkapjes maken, heeft minister Sander Dekker laten weten. Het gaat niet om maskers die in de medische zorg kunnen worden gebruikt, maar wel in andere sectoren.

Diefstal

Ziekenhuizen melden diefstal van mondkapjes. In een groot aantal instellingen zijn ze inmiddels achter slot en grendel gelegd. Ook zijn er malafide aanbieders van beschermingsmiddelen die materiaal tegen woekerprijzen aanbieden, waarschuwt inkoopcoöperatie Intrakoop. Er zijn aanbieders die mondkapjes voor 20 tot 25 keer de reguliere prijs aanbieden. Niet mee in zee gaan, is het klemmende advies van Intrakoop.

Coronavirus: actuele stand. Video: De Limburger