Voetballer Sven Braken in Italië: ‘Alles wordt op de proef gesteld als je zo lang met elkaar in huis zit’

Print
Voetballer Sven Braken in Italië: ‘Alles wordt op de proef gesteld als je zo lang met elkaar in huis zit’

Sven Braken kan in Livorno voorlopig geen kant op. Afbeelding: Getty Images

Maastricht / Itteren / Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

Het coronavirus heeft de sportwereld in zijn greep. Bijna alles ligt stil, ook in het voetbal. Toch wordt er in een enkel land nog ‘gewoon’ gespeeld. Een rondje langs Limburgse spelers in Indonesië, Turkije en Italië. „Hier maken we de competitie gewoon af.”

Maastrichtenaar Nick Kuipers voetbalde afgelopen weekeinde nog in een uitverkocht stadion, met dertigduizend supporters op de tribune. Inmiddels is ook in Indonesië, waar hij speelt voor koploper Persib Bandung, de knoop doorgehakt om de competitie voorlopig stil te leggen. „Er zou sowieso een week zonder competitievoetbal zijn omdat de nationale ploeg verplichtingen heeft”, legt Kuipers telefonisch uit vanuit de miljoenenstad Bandung. „De bond heeft nu besloten om twee extra weken geen duels af te werken.”

De Indonesische overheid heeft enkele maatregelen genomen in verband met het virus. Scholen zijn gesloten en er ligt een oproep om thuis te blijven als je niet weg hoeft. „Maar hier moeten veel mensen gewoon naar buiten om geld te verdienen en om te overleven. Het is anders dan in Europa.”

Test

In het begin van de week onderging Kuipers met zijn ploeggenoten een coronavirustest. Daaruit bleek dat iedereen gezond was. „We blijven ook normaal trainen”, zegt de centrale verdediger. „Wel moeten we van de club na de training direct naar huis.”

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Na de training staat steevast een groep fans de spelers op te wachten om een handtekening te scoren of om met hun helden op de foto te gaan. Kuipers: „Dan moet je tussen zo’n vijftig man door, dat is dus niet echt handig. De club heeft deze week een statement naar buiten gebracht en gezegd dat de spelers mogen weigeren om een handtekening te geven en foto’s te maken. Dus ik maak er nu ook iets minder tijd voor vrij.”

Relaxed

In Turkije is de situatie relaxter. De afgelopen speelronde werd er zonder publiek gespeeld. Daarvoor zaten er nog gewoon toeschouwers op de tribune, zo zag Dogan Golpek, die in het verleden het shirt van MVV en SV Meerssen droeg. „Hier is bijzonder weinig te merken van het virus. Tot nu toe zijn er iets van vijftig besmettingen in het hele land. Dat is een erg laag aantal voor zo’n groot land.”

Toch worden er wel enige voorzorgsmaatregelen genomen in het dagelijkse leven, zegt de vleugelspeler van 1922 Konyaspor, dat uitkomt op het derde niveau in Turkije. „Sinds dinsdag zijn de cafés, salons en fitnessclubs dicht en mensen wordt geadviseerd om thuis te blijven. Maar van dat laatste merk je niet echt veel op straat. Niemand maakt zich echt druk. Het is een groot verschil met Nederland, als ik dat zo hoor.”

Dinsdag was er een vergadering over hoe de competitie wordt voortgezet. „In de avond kregen we het bericht dat alle wedstrijden in onze divisie gewoon worden afgewerkt en dat het seizoen wordt afgemaakt”, zegt Golpek.

Rondje joggen

Voetballer Sven Braken in Italië: ‘Alles wordt op de proef gesteld als je zo lang met elkaar in huis zit’
Nick Kuipers voetbalde afgelopen weekeinde nog ‘gewoon’ in een vol stadion met zijn Indonesische club. Foto: Persib Bandung

Hoe anders is de situatie pakweg tweeduizend kilometer westwaarts. Daar zit Sven Braken in een lastiger pakket. De Maastrichtse spits van Livorno, uitkomend op het tweede niveau in Italië, zit sinds een week thuis. Letterlijk. „De laatste keer dat ik buiten was, was precies een week geleden. Toen gingen wij boodschappen doen.”

De voormalig speler van MVV schetst een onwerkelijk beeld van het leven in de Toscaanse kustplaats. „Eigenlijk is alles dicht. Er zijn bijna geen mensen op straat. Ik hoor geen auto’s rijden, ik hoor alleen af en toe een ambulance met sirenes voorbijgaan...”

Van wedstrijden of trainingen is al helemaal geen sprake meer en buiten een rondje joggen is uit den boze. „Vanuit de club hebben we een programmaatje meegekregen met simpele oefeningen die we thuis kunnen doen. Daar ben je een half uur à drie kwartier mee bezig. Dat kan ik op het balkon doen. Gelukkig is het goed weer.”

Hoestje

Braken probeert de zonnige kanten te zien. „Ik krijg op deze manier wel veel mee van de ontwikkeling van mijn zoontje; hij is nu dik zeven maanden. Het klopt dus echt: elk nadeel heeft zijn voordeel.” Maar hij geeft toe dat de nadelige kanten wel zwaar wegen. „Wij zitten in een vreemd land, hebben geen familie om ons heen. Alles wordt op de proef gesteld als je zo lang met elkaar in huis zit. Maar we steunen elkaar. En natuurlijk zijn we wel bang dat ook wij ziek worden. Bij ieder hoestje gaat het door jouw hoofd. Maar het kán bijna niet, omdat we met niemand in contact komen.”

Het is bijna tijd om weer naar de supermarkt te gaan en dat leidt tot onverwachte taferelen. „We kibbelen nu over wie de boodschappen mag gaan halen. Het is het hoogtepunt van de week geworden, omdat dat de enige reden is om naar buiten te gaan. Samen halen gaat niet, want je mag niet met z’n tweeën tegelijk de winkel binnen en kinderen worden helemaal niet toegelaten.” Het fenomeen hamsteren is overigens niet bekend in Italië, zo legt Braken uit. „Ik heb hier niet gezien dat mensen met stapels wc-papier naar buiten komen.”