Amstel Gold Race gaat niet door, ook toertocht afgelast

Print
Amstel Gold Race gaat niet door, ook toertocht afgelast

De Amstel Gold Race wordt geschrapt vanwege het coronavirus. Afbeelding: ANP

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Maastricht / Itteren -

De Amstel Gold Race is geannuleerd vanwege het coronavirus. Dat laat de organisatie weten. Ook de toerversie die een dag voor de wedstrijd zou worden verreden, gaat niet door.

De Limburgse wielerklassieker zou worden verreden op zondag 19 april. Aanleiding is de uitbraak van het coronavirus waardoor het sociale leven in Nederland stil is komen te liggen. Door de maatregelen van het kabinet is het momenteel onmogelijk om een wielerkoers te organiseren. De annulering geldt voor zowel de wedstrijd op zondag als de toertocht een dag eerder.

Lees hier alles over het coronavirus.

„De veiligheid en gezondheid van de renners, onze bezoekers en iedereen die tijdens het Amstel Gold Race weekend werkzaam is staan altijd voorop”, zegt koersdirecteur Leo van Vliet.

„Natuurlijk is dit een moeilijke beslissing om te nemen en we vinden het ontzettend jammer. De organisatie van de Amstel Gold Race werkt een heel jaar toe naar dit mooie evenement en we begrijpen dat het teleurstellend is voor alle deelnemers, of dat nu de profs of de toerfietsers zijn. Maar we kunnen niet anders dan deze keuze maken. We volgen de adviezen van de veiligheid- en gezondheidsinstanties en de Amstel Gold Race komt te vroeg om te kunnen garanderen dat het een onbezorgde editie wordt.”

De Gold Race is de laatste grote voorjaarsklassieker die de annulering bekendmaakte. Dinsdag werd ook duidelijk dat de Waalse klassiekers en Parijs-Roubaix niet worden verreden.

MKZ

Het is voor het eerst sinds de oprichting in 1966 dat de Amstel Gold Race niet doorgaat. In 2001 dreigde de wedstrijd vanwege de MKZ-crisis te worden geschrapt van de kalender, maar onder meer door een ingrijpende parcourswijziging kon de wedstrijd toch worden verreden.

De organisatie van de Amstel Gold Race is in handen van Leo van Vliet en Roy Packbier van The PEPr Company. Dat bedrijf organiseert onder meer ook de Volta Limburg Classic, die eveneens niet doorgaat.

Video: De Limburger