Fortuna Barometer

Fortuna door de ogen van Marc Schoutrop

Print
Fortuna door de ogen van Marc Schoutrop

Marc Schoutrop met zijn zoontjes Raf (links) en Sep. Afbeelding: eigen foto

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Hoe is de stand op de Fortuna Barometer? Vandaag Fortuna Sittard door de ogen van supporter en podcastdeelnemer Marc Schoutrop.

Als kind kwam Marc Schoutrop (44) uit Wessem veel in Sittard. „We hadden daar veel familie wonen, waaronder mijn opa en oma. Mijn andere opa had een winkel op de Steenweg in Sittard. Hij was een echte Fortuna-man”, vertelt Schoutrop. Jarenlang krijgt hij van zijn opa de mooiste verhalen over Fortuna’54 te horen. Als hij oud genoeg is, mag hij met zijn grootvader mee naar het stadion. „Mijn broer was ouder dus die mocht eerst, maar daarna was ik aan de beurt. Opa nam me mee naar de hoofdtribune en ik kreeg een broodje frikandel. Aanwezig zijn in een stadion was natuurlijk een geweldige ervaring.”

Het waren de jaren tachtig dat Fortuna goed draaide en vooral in thuiswedstrijden bijna alles won. De liefde voor de Sittardse club werd voor Schoutrop zo geboren. „Fortuna betekent al van kleins af aan veel voor mij. Dat zit in je en dat gaat er ook nooit meer uit. Ik ben altijd supporter gebleven, ook toen het minder ging. Ik werk in het onderwijs en als kinderen mij vragen wat mijn club is, zeg ik Fortuna. Ook toen Fortuna slecht draaide, er nog maar zeshonderd supporters zaten of op omkiepen stond. Het blijft altijd mijn club.” In de mindere jaren gaat Schoutrop niet meer elke wedstrijd kijken, maar hij volgt wel alles op de voet. „Sinds de laatste jaren heb ik weer een seizoenkaart en doe ik ook mee aan de Zitterd Allein Podcast. Ik ben daar ingerold toen ik tijdens het luisteren van de podcast een oproep hoorde wie het leuk vond om over Fortuna te praten. Dat doe ik graag, maar in het Midden-Limburgse is dat soms lastig”, zegt hij met een lach.

Wekelijks wordt de podcast opgenomen en worden er tal van onderwerpen besproken. „We hebben ook regelmatig gasten zoals bijvoorbeeld Wessel Dammers, Mark Diemers of Kevin Hofland. Ik schrijf dan een ode aan hen en dat wordt wel gewaardeerd. Dat doe ik ook voor onze rubriek Geelgroene glorie waarin ik in gedichtvorm een ode aan een oud-speler of historische wedstrijd breng”, legt Schoutrop uit. „Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn, ook met taal en wat is nou leuker dan dat combineren met mijn andere passie Fortuna?”

Wat betreft de barometer staat de temperatuur hoog voor Schoutrop. „Het is spannend, zeker tijdens de weken van de waarheid. Gelukkig gaat het in uitduels steeds beter. Ik denk dat Fortuna goed genoeg is om niet bij de laatste drie te eindigen. Ze gaan het redden.”