Met het noodpakket houdt het kabinet in elk geval de moed erin

Met het noodpakket houdt het kabinet in elk geval de moed erin

COMMENTAAR – Het kabinet heeft het slot van de schatkist gedaan en trekt vele miljarden uit voor een pakket aan steunmaatregelen dat ondernemend en werkend Nederland door de coronacrisis moet helpen. Met dat geld, waaraan voorlopig geen limiet is gesteld, zal slechts een deel van het economisch leed als gevolg van de pandemie worden weggepoetst.

Geen half werk

Toch is de dinsdagavond door de ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken) gepresenteerde noodhulp geen half werk. Het kabinet heeft voor even alle zuinigheid overboord gekieperd. De coronacrisis is van een ongekende omvang. Hele branches zoals de horeca zijn tijdelijk uitgeschakeld of zien hun omzet wegvallen. Met alle gevolgen van dien, voor de ondernemers zelf, maar ook voor hun personeel. Het siert het kabinet dat het ervoor gekozen heeft om niet krenterig te zijn met financiële hulp. Door bedrijven in nood negentig procent van de loonsom te vergoeden, wordt een ontslaggolf voorkomen. Ook is er compensatie voor bedrijven die hun omzet zien kelderen. Plus een versoepeling of uitstel van belastingbetaling voor alle ondernemers.

Zzp’ers

De zzp’ers in Nederland zullen ook enigszins opgelucht ademhalen. Minister Wiebes erkende ruiterlijk dat zijn eerdere uitlatingen over het ‘ondernemersrisico’ dat zzp’ers zelf opzoeken door voor die constructie te kiezen ‘wat onhandig waren’. Wiebes’ collega Koolmees beloofde nadrukkelijk dat het kabinet ‘de frontlinie bij zwaar weer’ niet in de kou zal laten staan.

Van excuses en beloftes kun je niet eten, maar bij de noodmaatregelen zijn de zzp’ers in elk geval niet vergeten. Er komt een regeling voor inkomensondersteuning voor die groep, die in eerste instantie niet in aanmerking kwam voor de deeltijd-ww-regeling.

Het kabinet heeft geen eindtijd op de noodmaatregelen gezet. Je hoeft geen econoom te zijn om te weten dat een schatkist ook een bodem kent, maar voorlopig zijn dat zorgen voor morgen. De maatregelen zijn vooral bestemd om de directe gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Met het noodpakket houdt het kabinet in elk geval de moed erin.

Het commentaar vertolkt de mening van

De Limburger over belangrijke nieuwsfeiten

in Limburg en de wereld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen