Elke 52 rokers zorgen voor de dood van één niet-roker

Print
Elke 52 rokers zorgen voor de dood van één niet-roker

Afbeelding: ANP XTRA

Wereldwijd zorgen elke 52 rokers voor de dood van een niet-roker. In Nederland ligt het aantal rokers dat voor de dood van één niet-roker zorgt ‘ergens tussen de 45 en 65’.

In Amerika, waar de antirookmaatregelen strenger zijn en niet-rokers minder worden geconfronteerd met sigarettenrook, zorgen 80 tot 90 rokers voor de dood van één niet-roker. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer het Amsterdam UMC.

Al langer is bekend dat ‘tweedehands rook’ schadelijk is. Onderzoeker Leonard Hofstra, bijzonder hoogleraar Risk profiling in Heart Disease van het Amsterdam UMC heeft dat nu in kaart gebracht. Wereldwijd zijn er één miljard rokers, van wie er elk jaar zo’n zeven miljoen vroegtijdig overlijden. Minder bekend is dat een kleine miljoen mensen, onder wie kinderen, eerder overlijden aan de gevolgen van meeroken.

De berekening van Hofstra gaat over zogenoemde ‘lifetime’-rokers. ,,Een roker rookt gemiddeld 24 jaar en we dachten altijd: die roken zichzelf dood. Maar in die periode sterft er door gemiddeld elke 52 rokers ook één niet-roker.” In Nederland sterven jaarlijks zo’n twee- tot drieduizend mensen aan de gevolgen van meeroken. Volgens Hofstra kunnen de maatregelen in Nederland nog veel strenger. Zo mag er bijvoorbeeld nog in auto’s gerookt worden ook als er kinderen bij zijn, terwijl je daar in sommige andere landen fikse boetes voor kunt krijgen.

Corona

In Amerika, met veel strengere wetgeving, lopen niet-rokers minder risico. In Azië daarentegen overlijdt al één niet-roker door de verslaving van zo’n veertig rokers. Hofstra durft een vergelijking met corona wel aan: ,,In China zijn door het coronavirus zo’n 3200 mensen overleden, terwijl elk jaar in China rond de 100.000 mensen overlijden aan de gevolgen van passief meeroken.”

Clean Air Nederland, de organisatie die in het verleden al vaker via de rechter antirookmaatregelen wist af te dwingen, werkt momenteel aan de voorbereiding van rechtszaken waarbij rokers als dader voor de rechter kunnen worden gesleept voor de schade die zij veroorzaken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →