Vrijwilligers melden zich voor zorgtaken: ‘Er is altijd iets te doen, telefoon aannemen kan iedereen.’

Print
Vrijwilligers melden zich voor zorgtaken: ‘Er is altijd iets te doen, telefoon aannemen kan iedereen.’

Afbeelding: ANP

Velden / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Belfeld / Blerick / Arcen / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray -

Ziekenhuizen en andere zorginstellingen krijgen, al dan niet na oproepen, veel aanmeldingen van vrijwilligers die willen helpen. „Er is altijd wel iets te doen. Een telefoon aannemen kan iedereen.”

Ruim dertig jaar, tot 2006, was Joep Jansma (72) uit Velden huisarts. Hoewel hij geen BIG-registratie meer heeft, heeft hij nog voldoende kennis en kunde om deze dagen uit te helpen in de zorg. En dus meldde hij zich bij zijn voormalige collega’s. „Er is altijd vanalles te doen waarbij ik van waarde kan zijn”, zegt Jansma.

Zoals Jansma zijn er dezer dagen velen. Mensen met een zorgachtergrond die nu niet meer werken in de sector, bieden hun diensten aan. Maar ook vrijwilligers zonder medische opleiding doen dat op grote schaal.

Per ongeluk

Beide categorieën zijn welkom, zegt een woordvoerder van het Maastricht UMC+. „We hebben in eerste instantie intern een oproep gedaan om extra handjes te vinden. Die interne oproep is toen ook per ongeluk op Facebook gedeeld. Het resultaat is dat er zich ongeveer driehonderd mensen hebben gemeld die iets willen doen.”

Op dit moment worden ze nog niet opgeroepen, zegt de woordvoerder. „Maar in een scenario waarin meer mensen nodig zijn, hebben we dus al een lijst. Da’s heel fijn. Als het niet meer lukt intern op te schalen, gaan we externen benaderen. Afhankelijk van hun achtergrond, kunnen mensen op divers terrein worden ingezet. Een telefoon aannemen kan iedereen.”

Coronaflexpool

Ziekenhuis VieCuri heeft in eerste instantie alleen intern geworven, maar werft nu ook actief extern. Met de extra mogelijkheden die eigen medewerkers en vaste vrijwilligers hebben, wordt een ‘coronaflexpool’ gemaakt. Via de website wordt nu een oproep gedaan voor extra mensen, zowel met als zonder zorgachtergrond. Mensen die zich beschikbaar willen stellen, kunnen een formulier invullen.

Het Zuyderlandziekenhuis zoekt vooral mensen met een zorgopleiding, met name voor de verpleeghuiszorg en de thuiszorg. Ook het Sint Jans Gasthuis in Weert wil graag extra hulp van mensen met een BIG-registratie (register waarin mensen staan opgenomen die bevoegd zijn voor medische handelingen). Er is behoefte aan extra verpleegkundigen, artsen, IG-verzorgenden en helpenden. De externe oproep die het SJG heeft gedaan heeft een „hartverwarmend” aantal reacties opgeleverd, laat het ziekenhuis weten.

Vrijwilligers melden zich voor zorgtaken: ‘Er is altijd iets te doen, telefoon aannemen kan iedereen.’
Oud-huisarts Joep Jansma. Foto: eigen foto

Geschrapt

Voormalig huisarts Joep Jansma hoopt dat vooral mensen die in de zorg hebben gewerkt maar nu om welke reden dan ook niet meer actief zijn, zich melden om bij te springen. Op zijn Facebookpagina doet hij daartoe een oproep. Het besluit van de overheid, per 1 januari 2018, om de regels van BIG-registratie aan te scherpen, helpt daarbij niet, zegt hij. „Vroeger was je arts voor het leven”, zegt Jansma. „Twee jaar geleden is besloten dat alleen artsen die regelmatig nascholing volgen, en minstens één dag per week in de praktijk actief zijn, in het BIG-register mogen blijven.”

Volgens Jansma betekent dat dat 18.000 mensen met een medische achtergrond plots uit het register zijn geschrapt. Daar is hij verontwaardigd over. „In deze tijden blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is dat we een beroep kunnen blijven doen op die mensen met een behoorlijke brok ervaring in de zorg. Ze kunnen natuurlijk heel goed nog steeds allerlei zorgtaken op zich nemen.”

Woensdag heeft minister Bruins van Medische Zorg bepaald dat verpleegkundigen en artsen wier BIG-registratie na 1 januari 2018 is verlopen, toch gewoon ingezet mogen worden in de zorg. Zij hoeven zich niet opnieuw te laten registreren. Daarnaast hoeven artsen die zich nu volgens de regels moeten laten herregistreren, omdat hun bevoegdheid eens per vijf jaar moet worden gecheckt, dat voorlopig niet te doen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen